Милиардерът Уорън Бъфет: Никога не залагайте срещу Америка

Милиардерът Уорън Бъфет: Никога не залагайте срещу Америка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.02.2021
  • Сподели:

„По време на краткото ѝ, 232-годишно съществуване, не е имало инкубатор, способен да разгърне човешкия потенциал, като Америка“, пише той в годишното си писмо до акционерите на конгломерата "Бъркшър Хатауей".

 

Американският милиардер Уорън Бъфет (90 г.) остава твърд поддръжник на американската мечта и съветва в известното си годишно писмо до акционерите никога да не залагат срещу Америка. "По време на краткото ѝ, 232-годишно съществуване не е имало инкубатор, способен да разгърне човешки потенциал, като Америка", пише Бъфет в писмото, адресирано до акционерите на конгломерата "Бъркшър Хатауей", което бе публикувано в събота.

 

Той подчертава, че въпреки особено трудната 2020 г., белязана от пандемията на Covid-19, която вкара първата икономика в света в рецесия и тласна милиони хора в бедност, „икономическият прогрес на страната ни е изключителен“. "Нашият непоколебим извод: никога не залагайте срещу Америка", казва той.

 

По отношение на конгломерата "Бъркшър Хатауей", Уорън Бъфет признава, че е направил "грешка", като е купил Precision Castparts (PCC) през 2016 г., което е довело до обезценяване на активите с 11 млрд. долара. „Платих твърде скъпо за тази компания“, признава милиардерът. „Никой не ме е подвел, просто бях твърде голям оптимист за потенциала на PCC“, казва Уорън Бъфет.

 

С поглед към бъдещето, милиардерът посочва, че конгломератът "ще остане съвкупност от контролирани и неконтролирани компании". 

 

"Бъркшър Хатауей" отчете нетна печалба от 42,5 млрд. долара през 2020 г. от застрахователния си бизнес. Миналата година конгломератът се оттегли от авиокомпаниите и инвестира повече пари във фармацевтични продукти.

 

"Фигаро" и АФП

Станете почитател на Класа