Байдън приветства одобряването на трета ваксина срещу COVID-19 в САЩ

Байдън приветства одобряването на трета ваксина срещу COVID-19 в САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.02.2021
  • Сподели:

Американският президент Джо Байдън приветства одобряването в САЩ на трета ваксина срещу COVID-19 - тази на "Джонсън и Джонсън", но призова американците да не свалят гарда срещу пандемията.

 

"Това е страхотна новина за всички американци и окуражителна стъпка в нашите усилия да сложим край на кризата. Вижда се светлина в тунела, но не можем да си позволим да свалим гарда и да приемаме за даденост, че победата е неизбежна", заяви президентът в декларация, цитирана от Франс прес.

 

Нещата вероятно ще се влошат с разпространяването на нови варианти, предупреди Байдън, като призова хората да продължат да спазват предпазните мерки - да мият ръцете си, да носят маски и да спазват социална дистанция, предаде Ройтерс.

 

В глобалното проучване на "Джонсън и Джонсън",обхванало 44 000 души, бе установено, че ваксината е 66% ефективна за предотвратяване на средно тежък и тежък КОВИД-19 четири седмици след инжектиране на дозата и 100% ефективна в предотвратяване на хоспитализация и смърт поради вируса, допълва Ройтерс.

 

 

 

 

Много малко сериозни странични ефекти са докладвани в изпитването, което предлага и известни първоначални доказателства, че ваксината намалява асимптомните инфекции. Очакват се обаче още изследвания, а Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) днес отхвърли идеята, че е доказано, че ваксината предотвратява предаването на заразата между хората, и добави, че няма данни, които да определят колко дълго трае защитата в резултат от ваксината.

Станете почитател на Класа