От Сунак зависи много, но...

От Сунак зависи много, но...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.02.2021
  • Сподели:

Британският финансов министър Риши Сунак умее да се самоограничава. След като пристрастеността му към газираните напитки на Coca-Cola доведе до седем пломби, той се ограничи до една кола на седмица.

 

Но когато става въпрос за бюджета, който Сунак трябва да представи в сряда (3 март), финансовият министър се изправя пред тежката задача да убеди своите колеги, че е необходимо да се намалят държавните разходи и да се ограничи растящата дупка при публичните финанси, която достига 400 млрд. паунда, пише Bloomberg.

 

Въпросът, който продължава да тревожи Сунак, е как да плати сметката. Ще повиши ли данъците, удряйки бизнеса? Или ще подготви почвата за намаляване на държавните разходи? 

 

Отговорите, които трябва да даде Сунак на себе си и на обществеността, ще оформят политическата идентичност на консервативното правителство и ще покажат какви шансове има британската икономика да се възстанови напълно от най-дълбоката си рецесия за последните 300 години.

 

Подобно на финансовите министри от другите страни по света, Сунак инжектира огромни количества пари в данъкоплатците, за да запази работните места и бизнеса, докато коронавирусът принуждаваше правителствата да налагат ограничения, да затварят магазини, хотели и фабрики и да държат хората по техните домове.

 

Сега, когато премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън изложи своята стратегия за предпазливо четиримесечно разхлабване на мерките, Сунак се примирява с това да поддържа потока от подкрепа, докато ограниченията не отпаднат.

 

Това вероятно ще означава удължаване на програмата за защита на работните места в размер на 54 млрд. паунда, заедно с данъчните облекчения за бизнеса, до края на юни. Това няма да изненада колегите на Сунак и може да зарадва мнозина от консервативните представители на парламента в сряда.

 

Но това ще противоречи на неговите инстинкти, като много от колегите му са притеснени от икономическата политика, следвана от правителството. Перспективата за увеличаване на данъците, в това число и тези за бизнеса, е особено трудна за преглъщане от повечето тори.

 

През последните седмици Сунак работи усърдно, за да проучи мнението на колегите си и да разбере срещу какво се изправя, опитвайки се да се приспособи към условията.

 

„Ако Сунак повиши данъците, това би подкопало всичко, което постигнахме, за да предпазим бизнеса до този етап“, посочва Андрю Бриджън, представител на Консервативната партия. „Никое общество никога не може да обложи с данъци своя път към просперитет“, добавя той.

 

От друга страна анализаторите обсипват с хвалби Сунак за неговата работна етика и внимание към детайлите.

Истината е, че нищо от тези качества не може да гарантира, че неговите политики ще успеят. Най-големият фактор за това дали британската икономика ще остане трайно засегната от пандемията или ще продулжи да се възстановява бързо, е извън контрола на Сунак: самата пандемия.

 

Ако, въпреки бързата и очевидно ефективна програма за ваксинация, правителството на Джонсън не успее да овладее коронавируса, планът Обединеното кралство да отвори отново икономиката си чрез предпазлив график през следващите четири месеца ще бъде изложен на риск. Както и партийното единство.

 

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа