Турция и Русия стават новите гиганти на европейската авиация

Турция и Русия стават новите гиганти на европейската авиация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.02.2021
  • Сподели:

В продължение на много години Великобритания беше лидер в европейската авиация, но пандемията от коронавируса, както и действията за нейното преодоляване, нарушиха тази неизменна реалност. Според The ​​Independent днес Турция и Русия са на върха и тъй като британското правителство не прави нищо, за да помогне на своя авиационен пазар, тези промени може да станат постоянни.

 

Обединеното кралство е лидер в европейската авиация в продължение на много десетилетия, но пандемията от коронавируса, както и усилията за нейното преодоляване, нарушават тази неизменна реалност. И тъй като според The Independent британските министри изглежда не се интересуват от съдбата на най-добрия авиационен пазар в света по отношение на избор, конкурентоспособност, цена и безопасност, тези промени могат да станат постоянни.

 

Както отбелязва вестникът, основанието за такова твърдение е проучването, проведено от редактора на авиационния бюлетин The Anker Report Ралф Анкер, който преди това се е занимавал с мрежово планиране в компаниите EasyJet и Go. Той анализира база данни от статистиката на пътниците от 400 летища между април и декември 2020 г. и я сравнява с данните за същия период през 2019 г.

 

Заключението на Енкер е, че в Европа има две мощни авиационни сили, но Великобритания не е сред тях. И двете страни са разположени в Европа и Азия, но най-натоварените им центрове за движение са съсредоточени в европейската част. Турция стана очевиден лидер, изпреварвайки Русия, въпреки че руските данни са достъпни само за летищата в Москва и Санкт Петербург. Следващите три места бяха заети от Испания, Италия и Франция. Великобритания е на шесто място, въпреки че Германия почти наваксва.

 

Според градската статистика данните от декември показват, че Истанбул и Москва са изпреварили Лондон, поставяйки го в много неудобно положение. Руската столица се превърна в явен лидер и само най-големият град в Турция се приближава към нея.

 

Ако обърнете внимание на отделни летища, тогава тук можете да видите колко разрушително пандемията на коронавируса е повлияла на европейската авиация. Новото летище в Истанбул загуби 68% от трафика си по време на пандемията, но въпреки това се представя много по-добре от основните си конкуренти. Истанбул се превърна в новия лидер на европейската лига.

 

Московският дует Домодедово - Шереметиево зае второ и трето място. Амстердам беше на четвърто място.

Лондон Хийтроу беше на шесто място, малко пред летището в Париж Шарл де Гол. И Москва излезе в тази десетка за трети път, този път с летище Внуково, което се класира на осмо място.

 

Второто летище във френската столица Орли зае 11-о място. Летището на втория руски град Санкт Петербург леко изоставаше от него. Барселона и Лисабон се борят за 13-то място, докато Сочи е на 15-то място.

 

Както заключава авторът на материала, Северозападна Европа преживява истинска катастрофа в авиационния бизнес. А британското правителство изглежда прави всичко възможно, за да продължи кризата възможно най-дълго. Широко популяризираната пътна карта на Борис Джонсън за излизане от карантинните мерки не казва и дума за това кога вътрешната авиация ще възобнови изцяло операциите си. Освен това ще изминат поне 12 седмици между съобщението на премиера и момента, в който полетите се възобновят.

 

Изгубените от пътниците възможности са просто шокиращи. Но много повече щети бяха причинени на специалистите, които с труда си поставиха британската авиация на първо място и не я оставиха да потъне “, обобщава авторът на статията.

 

 

Independent,  Превод: ЕС

Станете почитател на Класа