«Спутник V» е световен научен пробив

«Спутник V» е световен научен пробив
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.02.2021
  • Сподели:

Бившият ръководител на японското разузнаване счита, че руската ваксина Спутник V е световен научен пробив и нейният международен авторитет бързо нараства. Япония трябва да обмисли употребата й в средносрочен план, пише авторът. Читателите отбелязват: «Русия получи максимален резултат със скромен бюджет!»

 

Японското разузнаване: "Спутник V" е световен научен пробив

 

 

На 14 февруари японското правителство официално одобри ваксината срещу новия коронавирус на американската фармацевтична корпорация Pfizer. Това е първата ваксина covid-19, регистрирана в Япония.

На 17 февруари страната започна да ваксинира медицинските работници в държавните болници. Междувременно над 100 милиона души по света вече са ваксинирани.

 

На този етап светът използва американските матрични ваксини Pfizer и Moderna, британската AstraZeneca и руската Спутник V, които са ваксини от векторен тип, както и традиционните инактивирани ваксини, представени от две китайски компании.

 

На фона на тази конфронтация рейтингът на руската ваксина бързо нараства.

 

Към средата на февруари американският Pfizer е одобрен в 35 страни — той се счита за най-надежден; второто място заема британската AstraZeneca, сертифицирана в 31 държави, а руската Спутник V, която в момента е разрешена в 26 държави (вече 50 страни са поискали да закупят Спутник V, бел.ред.), затваря челната тройка.

 

Но руската ваксина има големи перспективи.

 

Спутник V е първата в света ваксина срещу коронавируса, регистрирана от руските власти през август миналата година, но поради липсата на фаза III от клиничните изпитания, тя се третираше като ваксина от втори сорт .

Спутник V е препарат, което се състои от два компонента, всеки от които включва рекомбинантен аденовирусен вектор на основата на човешкия аденовирус. Този тип ваксина предизвиква добър имунен отговор в тялото на ваксинирания пациент.

 

Проблемът се заключаваше в това, че при силна реакция генетичната информация от шиповете на коронавируса не попада в тялото, но този проблем беше разрешен чрез използването на друг аденовирус чрез втората ваксинация.

 

Когато бяха публикувани всички резултати от клиничните изпитания на руската ваксина, AstraZeneca, която произвежда ваксина само на базата на аденовирус, призна превъзходството на руската.

 

През декември миналата година тя обяви изпитания на комбинарана ваксина между Спутник V и AstraZeneca.

Според британското медицинско списание The Lancet на 2 февруари ефективността на руската ваксина е потвърдена на 92%, което на практика не я различава от матричните ваксини.

В тази връзка Bloomberg съобщи:

 

„Спутник V може да се нарече един от най-значителните научни пробиви в Русия от съветско време“.

 

Засега не се планира да се използва руската ваксина в Япония, но нека не забравяме миналото:

 

През 1961 г. СССР разработва ваксина срещу полиомиелит, в резултат на което броят на болните деца в Япония рязко спадна.

 

Като се имат предвид всички обстоятелства, може би употребата на Спутник V в Япония трябва да се обмисли в средносрочен план.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа