Китай „най-големия геополитически съперник на САЩ"

Китай „най-големия геополитически съперник на САЩ"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.02.2021
  • Сподели:

"Днешната обстановка в света става все по-сложна и конкурентна. Продължават да съществуват познати заплахи - от тероризъм и разпространение на ядрено оръжие до агресивната Русия, провокативната Северна Корея и враждебен Иран", заяви той

 

 

Най-голямото геополитическо предизвикателство за САЩ идва от Китай и конкуренцията с него ще бъде проблем в продължение на десетилетия. Това заяви кандидатът за директор на ЦРУ Уилям Бърнс, говорейки в Комисията по разузнаване на Сената на САЩ, предават TACC и Агенция "Фокус".

"Днешната обстановка в света става все по-сложна и конкурентна. Това е свят, в който продължават да съществуват познати заплахи - от тероризъм и разпространение на ядрено оръжие до агресивната Русия, провокативната Северна Корея и враждебен Иран. Но това е и свят на нови предизвикателства, в който климатичните промени и отсъствието на глобална сигурност в здравеопазването предизвикват тежки последици за американския народ, където киберпрестъпленията представляват непрекъснато нарастваща заплаха за нашите общества и в който враждебното, хищническо ръководство на Китай представлява най-големия геополитически тест“, каза Бърнс, който е номиниран за поста от президента Джо Байдън.

„Американският лидер“, припомни той, каза, че „спечелването на състезанието с Китай ще бъде ключово предизвикателство за американската национална сигурност през следващите десетилетия“.

 

 

 

Станете почитател на Класа