«Спутник V» ще донесе на Русия не само печалба

«Спутник V» ще донесе на Русия не само печалба
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.02.2021
  • Сподели:

Въпреки че Латинска Америка се счита за зона на геополитическо влияние на САЩ, страните от региона започнаха да се обръщат към Русия, когато останаха без ваксина, пише на уебсайта си CNN. А настоящата популярност на руската ваксина ще повлияе положително на позицията на Русия в света след края на пандемията, счита телевизионният канал.

 

Русия става основният доставчик на ваксина COVID-19 за Латинска Америка, пише на уебсайта си CNN. В резултат този ход може да доведе до дългосрочни последици за формирането на световния ред след края на пандемията и допълнително да намали влиянието на Съединените щати в региона.

 

Например сега критиките се изсипват върху Русия от западните страни, но в Латинска Америка всички тези проблеми са без значение.

 

„Сега не е време за идеология. Нашата цел е Западното полукълбо да получи ваксина, а не да се меси във вътрешните работи на другите“, цитират журналистите мнението на бившия аржентински дипломат Едуардо Валдес.

 

Латинска Америка винаги се е смятала за „задния двор“ на САЩ, но сега тя все по-често се обръща към Русия за помощ в борбата срещу пандемията. Шест държави в региона — Аржентина, Боливия, Мексико, Никарагуа, Парагвай и Венецуела — вече са одобрили използването на ваксината Спутник V.

 

Ярък пример за тази динамика беше случаят с Колумбия, която се смяташе за най-близкия съюзник на САЩ в региона. По-рано тя критикуваше намесата на Путин в Латинска Америка, но когато се оказа, че е останала без ваксина, колумбийските власти решиха да оставят настрана идеологията. Ден след публикацията в The Lancet, посветена на руската ваксина, Колумбия обяви началото на преговорите с Русия за закупуването на ваксини.

 

В същото време, само преди няколко месеца, имаше скандал между Колумбия и Русия с експулсирането на дипломати. Но той не повлия на преговорите за ваксината. Точно обратното, доставката на руската ваксина може да подобри отношенията между двете страни. Русия е готова да предостави на Колумбия 100 хиляди дози в рамките на две седмици след сключването на сделката.

 

Целият регион отчаяно се нуждае от ваксини и е сред най-тежко засегнатите от пандемията. Според статистиката в страните от Южна Америка средно има по-малко от две дози на 100 човека, докато в ЕС — почти 5 дози, а в САЩ — над 14 дози ваксина за същите 100 човека.

 

Както отбелязват анализаторите, в този случай винаги е по-лесно да се прави бизнес с държавата, отколкото с частна компания. Първоначално Аржентина искаше да купи ваксината от Pfizer, но закупуването от Русия се оказа по-лесно: аржентинският президент се обърна директно към Путин. В резултат Аржентина закупи 25 милиона дози Спутник V.

 

Още два фактора повлияха на успеха на руската ваксина. Първо, още преди да започнат преговорите, се оказа, че Спутник V е с наполовина по-ниска цена от ваксината на Pfizer. Латиноамериканските икономики бяха силно засегнати от пандемията, така че с удоволствие спестяват. На второ място, руският препарат може да се съхранява при температури от +2 ° C до +8 ° C. А конкурентната ваксина на Pfizer изисква изключително ниски температури на съхранение, които често са невъзможни за постигане, особено в селските райони на континента.

 

Според анализатори Русия вече може да се възползва от такова широко разпространение на своята ваксина по света: вече 26 държави са я одобрили. Руският президент може да изгради на тази основа нови и обещаващи отношения. Според политолозите Русия има както политически интереси в Латинска Америка, така и търговски.

 

Русия иска да се противопостави на хегемонията на САЩ, както и да подобри репутацията си след години на съперничество със Запада.

 

Доставките на ваксини помагат както на Москва, така и на Пекин да създадат положителен имидж. Освен това продажбата на ваксината в милиони дози обещава значителни икономически ползи за Русия, което е добре за руската икономика, която е силно засегната от западните санкции.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа