Защо хората се отучиха да живеят ?

Защо хората се отучиха да живеят ?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

Защо “хикикомори”, затворилите се у дома, днес са по-адекватни хора, отколкото успешните и активните.

Тези, които усещат, че нищо не им се получава, днес са по-близо до хората. Тези, на които в нашия свят им се получава всичко и са доволни са наредени на конвейер и да сменени с програми, които действат вместо тях.

С усещането, че нещо не е както трябва започва процесът на пробуждане, оздравяване.

 

Хикикомори е диагноза за психическо разстройство, когато хората отказват да излизат от дома и да се включат в процеса на социализация. Те решават, че не им се получава в живота и е по-добре да си висят на шията на родителите и да гледат анимации. Ако с младите хора това е обяснимо, то при човек на над 40 години, седящ си все у дома, без шансове за семейство, това вече е диагноза.

 

Но има и хора, които не смятат това за диагноза.

 

Хикикомори изглеждат като непълноценни хора, защото вместо живота избират четирите стени. Но разликата не е голяма: равнището на общуване и развличане, които се предлагат от съвременния свят, не е далеч от фигурките на герои от анимации.

 

Според мен Хикикомори е нещо по-адекватно о не-Хикикомори. Това е човек, който разбира, че не му се получава нищо в живота. Той е по-честен и дълбок от този, който не разбира. Хикикоморито знае, че нещо се е объркало и че е фатално, докато другите градят илюзии, че всичко е наред.

 

Няма просто решение - просто да се каже да излязат, да се запознаят с хора в кръчмата. Не става. Перспективата “ти си ни нужен, не се отчайвай” - още повече напомня на съобщения на роботите от “Сбербанк” към хората, които не са платили кредита си, когато бодрият електронен глас бодро докладва, че “всичко е наред, бъдете здрави, макар и колекторите вече да вървят към вас”.

 

Всичко, което днес наричат “изживяване на живота”, се е превърнало в плосък симулакър. Ние живеем в комикс, толкова скучен и бездарен, написан от идиоти, лишени от въображение.

 

Откъде сили за протест? От стадия Хикикомори трябва да се завръщаме не към “нормалния живот”, а да се движим към радикалния протест. Ако сте разбрали, че няма защо и няма за кого да живеете (ако не сте разбрали, то ви предстои първо да станете Хикикомори), то не трябва да се завръщате към обществото, а радикално да протестирате, да искате алтернативен живот. Това значи, че животът е погрешен, а не вие и трябва да живеете истински живот - той е в борбата и въстанието против това, което е.

 

 

  Александър Дугин, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа