Последните 4 години са урок за САЩ

Последните 4 години са урок за САЩ
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.01.2021
  • Сподели:

Джеймс Коми е загрижен за насилието около смяната на президентската власт в САЩ. „Депресиращо е, че такава прогресивна държава като САЩ трябва да предприеме такива мерки", казва бившият ръководител на ФБР в Skype разговор за германския Handelsblatt. „Това, което се случи през последните четири години, също е и болезнен урок за САЩ“, смята той. Американците бяха твърде арогантни и вярваха, че не са податливи на големите слабости на човечеството, пояснява американският специалист. 

 

Коми вижда възможности за промяна във встъпването в длъжност на Джо Байдън. Демократът трябва първо да излекува страната, като насърчава програмата за ваксинации и помага на икономиката да се възстанови, но ще минат години, за да си върнат американците доверието, което справедливо са загубили, казва Коми.

 

Според него Тръмп ще продължи да се опитва да влияе на обществеността, но се надява, че САЩ ще станат по-мъдри и вече няма да се вслушват в него (Тръмп, б. ред.), а процесът по импийчмънт на Конгреса ще му попречи да се кандидатира отново.

 

Коми беше подложен на обстрел през 2016 г. заради откриване на разследване по  скандала с имейлите на Хилари Клинтън малко преди президентските избори. След изборите той беше уволнен от Тръмп, защото разследваше и в обкръжението на Тръмп дали Русия е оказала влияние върху президентските избори.

 

Самият той дългогодишен републиканец, Коми остро разкритикува досега управляващата партия: „В сегашната им форма на популизъм и култ към личността републиканците ще бъдат прегазени“, смята той. Коми счита, че дори е възможно радикално крило да се отцепи.

 

В новата си книга „Нищо друго освен истината“ Коми се занимава с кризата на американското върховенство на закона. В интервюто си той говори още и за „провала на управлението“ на Тръмп, опасността от конспиративни теории и очакванията си от президентството на Байдън.

 

„Хората винаги са били увличани от конспиративни теории. Те помагат на изгубените хора да организират света за себе си. Но след 11 септември 2001 г. имахме президент, който взе своите отговорности изключително на сериозно. Политиката на Джордж Буш може и да се окаже погрешна, но първото нещо, което той каза по това време бе: не ислямът е опасна религия, а хората, които злоупотребяват с исляма. За разлика от него Тръмп популяризира общите твърдения 20 години по-късно, той призова за въстание. Политическата ориентация сега е по-важна от всякога“, казва Коми.

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа