Лавров: Западът реагира за Навални заради кризата на либералния модел

Лавров: Западът реагира за Навални заради кризата на либералния модел
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Реакцията на западните страни на новината за завръщането на Алексей Навални в Русия цели да отвлече вниманието на хората от дълбоката криза на либералния модел на развитие. Това заяви по време на традиционната си годишна пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров.

 

Той напомни, че и Германия, и Организацията за забрана на химическото оръжие са отказали да предоставят на Русия доказателства за отравянето на Навални с нервнопаралитичното вещество „Новичок".

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи ареста на Алексей Навални като „нарушение от страна на Русия на нейните международни ангажименти".

 

„Осъждам задържането на Навални при завръщането му. Руските власти трябва да го освободят незабавно и да му гарантират безопасността", написа тя в "Туитър".

 

Външните министри на Великобритания и Германия Доминик Рааб и Хайко Маас настояха Русия незабавно да освободи критика на Кремъл Алексей Навални. По-рано същото искане отправиха редица държави, включително САЩ.

 

Адвокатите на Навални заявиха, че не им е даден достъп до него, след като той беше задържан при завръщането си от Германия в Русия вчера. По думите им състоянието му е неизвестно

Станете почитател на Класа