Новият лидер на ХДС има малко време, за да докаже, че е достоен за канцлер

Новият лидер на ХДС има малко време, за да докаже, че е достоен за канцлер
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Изборът на Армин Лашет за нов лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел е добра новина за Европейския съюз (ЕС) и за онези, които приветстват ангажимента на блока с Китай и Русия.

Но какви връзки ще изгради Лашет по отношение на новоизбрания американски президент Джо Байдън, предстои да разберем, пише Bloomberg.

 

Лашет подкрепя умерения икономически и външнополитически курс, определен от Меркел, както и добрите отношения с френския президент Еманюел Макрон, споделяйки визията за по-интегриран ЕС.

В събота 59-годишният премиер на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия беше обявен за нов лидер на Християндемократическия съюз на Германия. Той спечели най-много гласове от делегати на виртуален конгрес на партийните организации, като вотът трябва формално да бъде потвърден и по пощата до 22 януари. 

 

По този начин победата на Лашет постави край на продължилата повече от година борба за лидерския пост в ХДС. От тримата претенденти първи отпадна Норберт Рьотген, председател на външната комисия в Бундестага, а балотажът с бившия лидер на парламентарната група Фридрих Мерц завърши с резултат 521 срещу 466 гласа.

 

Лашет споделя визията на Меркел по отношение на китайския телеком Huawei Technologies Co. и нейната подкрепа за руския газов проект „Северен поток 2“. И двете теми създадоха главоболия на предишната администрация на САЩ, като позицията на Вашингтон вероятно няма да се промени въпреки преминаването на властта от ръцете на републиканеца Доналд Тръмп към демократа Джо Байдън в сряда (20 януари).

 

Анализаторите предполагат, че Лашет ще държи на досегашната позиция на Германия по тези въпроси. Старшият икономист на Berenberg Bank Холгер Шмидинг определя Лашет като „човек без опит относно външната политика, който ще продължи курса на Меркел“.

 

Предизвикателството пред Лашет ще бъде в това да осъществи приемственост, като в същото време определи своя собствен път, докато Германия се насочва към парламентарни избори през септември. Популярността на ХДС пред останалите партии е значителна, но оформянето на коалиция ще е сложна задача, още повече, че Меркел вече обяви, че след края на мандата си прекратява своята политическа кариера.

 

 

Лашет ще се стреми да избегне съдбата на своя предшественик – Анегрет Крамп-Каренбауер, която така и не успя да излезе от сянката на Меркел.

 

По отношение на международния си профил, Лашет е един от първите политици, които поздравиха Байдън след победата. Показателен е и фактът, че германецът също така сигнализира за отговорно отношение спрямо трансатлантическото търговско споразумение.

Все още няма гаранция, че Лашет ще бъде номиниран за канцлер. Но позицията му на партиен лидер все пак ще му предостави централна роля в този процес и най-вероятно в оформянето на новите политики на германското правителство.

 

Изборът му също така дава ясна индикация за настроенията в ХДС. Изправени пред възможността да се откажат от умерената политика на Меркел в полза на твърдия консерватизъм на Фридрих Мерц, дългогодишен критик на канцлера, 994-те представители на партията с право на глас избраха именно Лашет, макар и с малка разлика от 6% спрямо гласовете за Мерц.

„Очаквам с нетърпение нашето сътрудничество“, написа Меркел в Twitter.

 

 

Има голяма вероятност Лашет да се окаже по-голям защитник на интеграцията в ЕС дори от самия германски канцлер. Като бивш член на Европейския парламент, той все още е тясно свързан с визията за по-интегрирана Европа.

„Германия, която си представям, е европейска Германия“, изтъкна Лашет преди гласуването в ХДС.

Относно вътрешната политика той се застъпва за бизнеса. Лашет подкрепя решението на Меркел да използва силната на германската икономика, за да подкрепи местния бизнес в битката му срещу пандемията, както и целта за връщане към балансиран бюджет през 2022 г.

 

По отношение на климата Лашет също се застъпва за умерения подход на Меркел за ограничаване на емисиите на парникови газове без да притиска прекалено много германската индустрия. Като лидер на индустриализираната провинция Северен Рейн-Вестфалия Лашет е запознат с интересите на въгледобивната и стоманодобивната промишленост.

 

Остава неясно обаче как ще подходи спрямо по-екологичната визия за сметка на тежката индустрия.

Лашет сигнализира, че е готов да се оттегли от лидерски пост на ХДС, ако Маркус Зьодер, най-влиятелната фигура в Християнсоциалния съюз (ХСС), бъде предпочетен от управляващата коалиция за кандидат за канцлер по време на парламентарните избори.

 

Лашет разполага с малко време, за да се докаже като достоен наследник на Меркел.

„Ще работим добре заедно: канцлерът, новият лидер на партията на ХДС и аз“, заяви Зьодер в телевизионно изявление след гласуването. "Сигурен съм, че Армин Лашет и аз ще разрешим всички нововъзникнали въпроси“, категоричен е лидерът на ХСС.

 

Станете почитател на Класа