“Северен поток-2” постави Байдън в затруднено положение

“Северен поток-2” постави Байдън в затруднено положение
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Съветникът на Байдън Никълъс Бърнс предложи европейските партньори на "Северен поток-2" да спрат санкциите на САЩ срещу тръбопровода. Той обаче предложи някои условия за Германия. Берлин вече обяви готовност за преговори. Ще намери ли новата администрация на Белия дом компромис с Берлин по „Северен поток-2“ и ще бъде ли завършен без заплаха от санкции на САЩ?

 

Съветникът на Джо Байдън Никълъс Бърнс, който съветва избрания президент на САЩ по време на неотдавнашната кампания, даде на шефа си решение по проекта „Северен поток 2“. Съединените щати спират санкциите срещу участниците в строителството на газопровода, а европейците реагират със спиране на самото строителство.

 

Авторитетното немско бизнес издание “Ханделсблат” докладва разказа за предложението на съветника на Байдън. Бърнс вярва, че такова взаимно замразяване ще позволи на екипа на Байдън да разговаря на доверие с германското правителство и други участници в газовия проект. На 1 януари 2021 г. САЩ въведоха нови санкции срещу „Северен поток-2“.

 

В Берлин, въпреки че не дадоха конкретен коментар по формулата на Бърнс, увериха, че са много заинтересовани да обсъдят въпроса за изграждането на газопровод с новия екип на Белия дом. Ръководителят на германската дипломация Хайко Маас припомни: при вземането на решение за поредните санкции срещу проекта през декември, американските власти посочиха, че ще проведат „консултации на правителствено ниво“ преди въвеждането на нови ограничения.

 

Едновременно с докладите от Вашингтон и Берлин стана известно, че операторът на проекта "Северен поток 2", консорциумът "Nord Stream 2 AG" (51% от акциите принадлежат на "Газпром"), решава да отложи началото на работата за завършване на строителството на газопровода. Говорител на консорциума в коментар пред “Ханделсблат” посочи необходимостта от проверка на техническото оборудване. Според представител на компанията тази работа ще отнеме поне няколко дни, така че е невъзможно да се каже със сигурност дали полагането на тръби ще започне преди края на януари или началото на февруари. В експертната среда обаче корекцията на позицията на Nord Stream 2 AG (и всъщност позицията на руската страна на проекта) беше свързана с изявленията на Бърнс и Маас.

 

Новите ограничения, които влязоха в сила през новата година, бяха включени в бюджета на САЩ за отбрана, както и преди. Приетите по-рано санкции вече се отразиха на напредъка на проекта - тръбополагащата компания “Олсийс” незабавно спря работа и строителството на газопровода беше замразено за цяла година. Едва през декември 2020 г. строителството е възобновено от баржата “Фортуна” Операторът на проекта заложи един от двата недовършени участъка на тръбопровода в германски води. Работите там са плитки, така че не подлежат на санкции.

 

В петък Федералната служба за морско корабоплаване и хидрография на Германия удължи до края на пролетта разрешението на "Северен поток-2" за полагане на газопровода. Очаква се полагането на тръби в датския участък да бъде възобновено, както от "Фортуна", така и от друг тръбополагащ съд - корабът "Академик Черски". Завършването на този отсек ще означава край на строителството на „Северен поток - 2“. Но веднага щом започне работа тук, американските санкции могат да бъдат приложени незабавно.

 

Копенхаген заяви в четвъртък, че строителството на тръбопровода в датски води ще бъде възобновено тази седмица. В петък обаче стана известно, че “Фортуна”, която трябваше да започне работа там този ден, е спряла близо до германското пристанище Росток. „Имаме разрешение от Датската енергийна агенция да започнем работа в петък. Но това не означава, че ще започнем да полагаме тръби отново в петък, 15 януари “, каза представител на Nord Stream 2 AG.

 

„Фактът, че консорциумът-оператор обяви спиране на строителството, може да означава, че компаниите, участващи в този проект, искат да изчакат резултатите от преговорите между Вашингтон и Берлин и не искат да поемат рискове в настоящата ситуация на несигурност“, смята научният директор на Международния дискусионен клуб “Валдай”, ръководител на Съвета за външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов.

 

„Съветът на консултанта Байдън - Бърнс (който все още не е назначен на официална длъжност в администрацията) също е свързан с предстоящите американско-германски преговори, но това е чисто риторичен и тактически ход. Не трябва да се счита за реален сигнал, че Белият дом е готов да направи компромис по този въпрос “, каза Лукянов. Според него в изявлението на Бърнс се казва само, че новата администрация на Белия дом иска да демонстрира политически стил, различен от този на Доналд Тръмп.

 

Според експерти администрацията на САЩ, която дойде на власт, се опитва да представи въпроса за “Северен поток-2” като проблем на изключително американско-германските отношения, твърдят експертите. "Вашингтон се интересува от възстановяване на добрите отношения с Берлин, след като те се охладиха по време на президентството на Тръмп", каза Лукянов.

 

„В сегашната ситуация новоизбраният президент Джо Байдън просто се опитва да покаже на Германия и цяла Европа, че не е Тръмп, че няма да нарича европейските си партньори мошеници и да им казва какво да правят. Байдън се опитва да демонстрира, че е нормален дипломатичен политик, който ще вземе предвид европейските интереси в замяна на европейска подкрепа за американските интереси “, каза Игор Юшков, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност.

 

В същото време, изявлението на Бърнс и подобни сигнали към Европа в никакъв случай не трябва да се тълкуват като приятелски жестове от САЩ към Русия, казват експерти. „С оттеглянето на Тръмп и пристигането на Байдън нищо няма да се промени коренно в триъгълника на отношенията между САЩ и Германия и Русия във връзка със “Северен поток-2“, подчерта Лукянов. “Миналият консенсус, сформиран както в Конгреса, така и в двете партии на САЩ, остава, че Европа вече не се нуждае от руски газ и че всякакви нови газопроводи от Русия „угаждат на Путин и неговата експанзия“. И в този смисъл демократите не се различават от републиканците”, допълни експерта.

 

Въпросът е не само в намерението на Байдън да поддържа геополитически натиск върху Русия, но и в чисто икономическите интереси на САЩ в Европа, твърдят експерти. „Първо, американците искат да ограничат Русия до украинския транзит, а след това да блокират този транзит, ограничавайки доставките на руски газ за Европа. Тогава цените на газа в Европа ще се повишат, пазарната ниша ще остане свободна и САЩ ще могат да доставят там своя втечнен природен газ”, обяснява Юшков. „Но ако цените на газа се покачат, тогава цените на крайните продукти се покачват, което означава, че европейските стоки ще станат по-малко конкурентни в сравнение с по-евтините американски. Експертът отбеляза, че именно поради това европейците възприемат санкциите срещу “Северен поток-2” като инструмент за натиск върху икономиките на страните от ЕС, а не само върху Русия.

 

Имайте предвид, че Берлин не очаква Байдън да промени сериозно отношението на САЩ към участието на Германия в "Северен поток".

 

„Не Тръмп или Байдън искаха да спрат този проект. Това е решение на Конгреса, на двете партии. И това са бизнес интересите на САЩ, които искат да продадат своя втечнен природен газ на Европа “, каза германският политически анализатор Александър Рар.

 

Сега Байдън е в затруднена ситуация, смята берлинският експерт. Новият лидер на САЩ не може да започне президентството си, като се скара с Германия и почти цяла Европа. „В същото време Байдън трябва да се подчини на Конгреса, който му оказва натиск и го принуждава да предприеме строги мерки. Не знам как Байдън ще се измъкне ”, казва Рар.

 

Германците също няма да отстъпят. „Германия не е бананова република. Германците подкрепят изграждането на газопровода. Но почти всичко клони водят към това, че решението е за Байдън: дали той иска да влезе в конфликт с Германия и да предизвика сериозна криза в отношенията с Европа, или ще поиска от конгресмените да отложат санкциите, за да намерят компромис “, каза Рар.

 

„Разбира се, Ангела Меркел иска да обсъди въпроса за „Северен поток 2 “ с новата администрация на Белия дом, тъй като разликите остават и германците искат да убедят американците, че не е необходимо да възпрепятстват завършването на проекта. Невъзможно беше да се убеди Тръмп - той стоеше твърдо на позициите си. Берлин вярва, че ще бъде по-лесно да се направи това с Байдън ”, казва Лукянов и добавя, че при Меркел няма гаранции. Събеседникът прави предпазлива прогноза, че тръбопроводът все пак ще бъде завършен, тъй като остава само много малък участък. В същото време експертът прави уговорка, че в настоящата световна ситуация е трудно да се предвиди нещо на 100%. „Във всеки случай проектът ще има препятствия на всяка стъпка“, убеден е той.

 

Главният редактор на "Русия в глобалните въпроси" отрича, че успешното завършване на този тръбопровод може да подобри отношенията между Русия и Германия. „Връзката ни се влоши сериозно“, казва той. В същото време политологът прогнозира, че в обратния случай влошаването е неизбежно: „Ако Берлин капитулира пред исканията на Вашингтон, това ще бъде мощен удар за отношенията между Берлин и Москва и ще има сериозни последици“.

 

 

Ирина Яровая, Андрей Самохин, Андрей Резчиков,  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа