Руски експерт за кримската активност на Британия: «От всички неканени гости са останали само гробове»

Руски експерт за кримската активност на Британия: «От всички неканени гости са останали само гробове»
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Русия в отговор на идеята на Великобритания да финансира проекти, насочени към реинтеграцията на «Крим в състава на Украйна», би могла да организира аналогични конкурси за реинтеграцията на Полша, Финландия и Аляска в състава отново на Русия.

 

Руски експерт за кримската активност на Британия: "От всички неканени гости са останали само гробове"

 

 

Това заяви в своя блог известният руски учен Евгений Сатановски. Експертът коментира обявения от британското посолство в Украйна конкурс «Открито бъдеще», в рамките на който се планира от 15 март 2021 година да се подберат украински проекти за реинтеграцията на полуостров  Крим и неконтролираната от Киев територия на Донбас, а също да се фиксират уж наличните от страна на Русия «нарушения на правата на човека».

 

Според Сатановски, на фона на растящия интерес, който Британия доменстрира по отношение на Крим и Донбас, не би било лошо Лондон да бъде запознат със списъка на погребаните на руския полуостров британски военни, които също провявали голям интерес към полустрова по време на Кримската война.

 

Погребаните британски военни, останали там от времето на Кримската война, отбелязва политологът, чийто гробове са в Севастопол, Инкерман и други места в полуострова, са предостатъчно. Както и погребаните техни съюзници — турци, французи, италианци.

 

Освен това, в Крим има погребани военни и от времето на Великата Отечествена война, в които гробове лежат интересувалите се от полуострова немци и техните съюзници.

 

Именно благодарение на подобен брой погребения на неканените гости Крим остана руски, твърди Сатановски.

Англичаните, припомни Сатановски, в годините  на Гражданската война извършиха десант и в Архангелск, а също пробваха здравината на Петропавловск-Камчатски, но със същия резултат, какъвто и в Крим — от тях са останали само гробове.

 

«Между другото, Русия също може да проведе аналогични на британските конкурси. Например — за реинтеграцията на бившите 13 метежни колонии на Нейно Величество, настоящите Съединени Щати, за да бъдат включени обратно в състава на  Великобритания. Или самата Британия да се включи наново в състава на Италия. Нима Цезар напразно я е завоювал?», добави експертът.

 

И това е без да се споменава колко общо би могло да се реинтегрира в състава на самата Русия, ако си спомним всички територии и цели държави, които някога са й принадлежали, започвайки от постсъветското пространство, Аляска, Полша, Финландия и значителни части от Турция, и завършвайки със страните, които Русия, по различни причини, след завоюването е решила да запази тяхната държавност, а това е цяла Източна Европа, Балканите, Франция, Австрия, Германия — огромен простор за фантазията.

 

Жалко, отбелязва политологът в заключение, че Кремъл няма време за подобни игри, защото руските власти, за разлика от британските, се занимават със сериозни дела.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа