Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"

Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.01.2021
  • Сподели:

Германия е предала записи с разпити на Алексей Навални на Русия като част от разследването от Москва на отравянето на критика на Кремъл, съобщи говорител на правосъдното министерство, цитиран от Ройтерс. Той поиска цялостно разследване на престъплението.

 

Министерството съобщи, че сега Русия има всичката необходима информация да проведе разследване на отравянето на Навални през август миналата година, включително кръвни и тъканни проби.

 

„Германското правителство приема, че сега руското правителство ще предприеме всички необходими стъпки, за да изясни престъплението срещу Навални“, каза говорителят. „Това престъпление трябва да бъде разрешено в Русия. Това изисква разследване, съответстващо на сериозността на престъплението“, допълни говорителят.

 

Навални, който е лекуван в Германия, планира да се завърне в Русия в неделя за първи път, откакто беше отровен, въпреки риска да бъде изпратен в затвора при завръщането си. Той обвинява Путин, че е наредил отравянето му със смъртоносния невропаралитичен агент Новичок и някои поддръжници го призоваха да остане в чужбина в интерес на собствената си безопасност.

Путин отрича, че властите са опитали да отровят Навални и заяви, че руските агенти са щели да свършат работата, ако са го искали мъртъв.

 

Германското министерство на правосъдието съобщи, че Навални е бил разпитан от прокурори в Берлин и е предоставил „подробни отговори“ на въпроси, изпратени от руската главна прокуратура.

Записите са били изпратени на Русия, както предвижда Европейската конвенция за взаимна правна помощ, каза говорителят.

 

Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа