«Спутник V» — минимални странични ефекти

«Спутник V» — минимални странични ефекти
  • Публикация: 
  • Дата:  
    16.01.2021
  • Сподели:

В Аржентина 99.3 от случаите на реакция от ваксината «Спутник V» е от лека до умерена. Незначителните странични ефекти изчезват след денонощие. Що се отнася до разгърналата се клеветническа кампания срещу препарата, то нейната цел е дискредитация на националния план за ваксинация срещу Ковид-19, се отбелязва в статията.

 

Página 12: "Спутник V" - минимални странични ефекти

 

 

Министърът на здравеопазването на Аржентина Гинес Гонсалес Гарсия е на кръстопътя на новините за страничните ефекти на ваксината Спутник V, която се разпространява през последните часове в социалните медии и медиите. Според официалните данни само 1% от ваксинираните са имали странични ефекти, а при 99,3% от случаите те са били леки или умерени.

 

В Twitter министърът обясни, че няколко дни след началото на кампанията за ваксинация срещу коронавируса в Аржентина, „32 103 дози ваксина Спутник V бяха приложени на здравните работници в цялата страна“.

В тази връзка Гонсалес Гарсия заяви, че до момента «се отчитат само 1 процент от ефектите, вероятно свързани с ваксинацията и имунизацията».

 

Според информацията, предоставена от министъра, от 317 регистрирани случая „99,3 процента са класифицирани като леки или умерени. Повишаване на температурата, главоболие и мускулни болки са единствените симптоми или комбинации от тях, те представляват 80% от регистрираните съобщения за странични ефекти».

 

„Освен това трябва да се помни, че ако се появят тези симптоми, това се случва шест часа след ваксинацията. Те изчезват за 24-48 часа “, заключи министърът.

 

Заместник-министърът на здравеопазването на Буенос Айрес Николас Креплак също отхвърли фалшивите новини около Спутник V.

 

Креплак предупреди за началото на „кампания с фалшиви новини и насаждане на страх“. Целта им е да «дискредитират» националния план за ваксинация срещу covid-19, каза той.

 

Той призова да се използва „официална информация за страничните ефекти, в която се говори само за обичайните симптоми за всяка ваксина“.

На този етап в страната е пристигнала само първата партида на Спутник V — 300 хиляди дози, общо 20 милиона дози ще бъдат доставени в страната до лятото.

 

 

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Станете почитател на Класа