Китай заплаши с „твърда контраатака“ решението на САЩ за Тайван

Китай заплаши с „твърда контраатака“ решението на САЩ за Тайван
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    13.01.2021
  • Сподели:

Китай декларира, че "решително се противопоставя на решението на САЩ да премахне всички ограничения за сътрудничество с Тайван " - който азиатският гигант разглежда като своя територия - и заплаши с "контраатака".


"Решителността на китайския народ да защити нашия суверенитет и териториална цялост е непоклатима и ние няма да позволим на никой човек или сила да спре процеса на обединение на Китай", заяви Жао Лиджиян, говорител на външното министерство, цитиран от Ройтерс.


Освен това той отбеляза „Всяко действие, което уврежда основните интереси на Китай, ще бъде изправено пред силна контраатака и няма да успее."


Китайският всекидневник Global Times предупреди срещу плановете на американския държавен секретар Майк Помпео да посети Тайван преди инаугурацията на Джо Байдън, подчертавайки, че реакцията на Пекин ще бъде "поразителна".


От своя страна говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус коментира в туит, че няма такива планове и че посещението на Помпео в Европа ще бъде последното по време на президентството на Доналд Тръмп.


"Не планираме да пътуваме до Тайван тази седмица, но ще продължим да подкрепяме Тайван като успешна пазарна икономика, жизнена демокрация и сила за доброто в света", пише той.


"Отношенията между Тайван и Съединените щати се превърнаха в глобално партньорство. Министерството на външните работи се надява да продължи да насърчава развитието на отношенията между Тайван и САЩ", каза Джоузеф Ву, ръководител на международните връзки на острова.

Станете почитател на Класа