Facebook забрани фразата „спрете кражбата“, за да защити инаугурацията на Байдън

Facebook забрани фразата „спрете кражбата“, за да защити инаугурацията на Байдън
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    13.01.2021
  • Сподели:

Предвид предстоящото встъпване в длъжност на демократа Джо Байдън и заявявайки, че това може да подтикне към насилие, Facebook забрани фразата „спрете кражбата", използвана от привържениците на излизащия президент Доналд Тръмп, поставящи под въпрос изборите през 2020 г.


„Всяко съдържание с изброените в черния списък фрази се премахва от Facebook и Instagram, съгласно политиката за координиране на вредата", обяви компанията в понеделник. Вицепрезидентът за почтеността Гай Росен и вицепрезидентът за управление на глобалната политика Моника Бикерт заявиха „Фразата е използвана от участниците в насилието в Капитолия и има продължаващи опити за организиране на събития срещу резултата от президентските избори в САЩ, които могат да доведат до насилие."


„Предприемаме допълнителни стъпки и използваме същите екипи и технологии, които използвахме по време на изборите, за да спрем дезинформацията и съдържанието, които могат да подтикнат към по-нататъшно насилие през следващите няколко седмици", информираха Росен и Бикерт.


В допълнение към „безсрочното спиране" на акаунта на президента Тръмп, обявено в четвъртък, „Facebook запазва временната забрана за всякаква политическа реклама в САЩ и свързва хората с надеждна информация и висококачествени новини за процеса на откриване и преход".


„След встъпването в длъжност нашият етикет на постове, които се опитват да делегитимизират резултатите от изборите, ще отразява, че Джо Байдън е президент", написаха Бикерт и Росен.


Размириците от миналата сряда в Капитолия им предоставиха предлог да направят чистка на акаунти, включително този на самия президент.


„Stop the Steal" беше хаштаг, използван от някои поддръжници на Тръмп, за да поставят под въпрос резултатите от изборите, според който Байдън спечели най-много гласове в историята на САЩ, благодарение на измама с бюлетини по пощата.


В допълнение към изтриването на каквото и да е съдържание, в което се споменава фразата, Facebook запазва за неопределено време няколко мерки, въведени миналата седмица - като „автоматично деактивиране на коментари в публикации в Групи, които имат висок процент на омраза и използване на Изкуствен интелект за по-нататъшно премахване на съдържанието което вероятно нарушава нашите правила." Директното заличаване на това съдържание, преди Байдън дори да встъпи в длъжност, е ескалация от действията на Facebook преди изборите, когато те „забраниха" всички споменавания на публикацията на Ню Йорк Пост за сина на Байдън Хънтър и инкриминиращите го лични имейли, намерени в неговия лаптоп, изоставен в магазин за поправка в Делауеър. Twitter беше заключил акаунта на вестника, но по-късно се разбра, че меката цензура на Facebook се оказа много по-ефективна.

Станете почитател на Класа