Русия започна тестване на Sputnik Light и на комбинация с ваксината на AstraZeneca

Русия започна тестване на Sputnik Light и на комбинация с ваксината на AstraZeneca
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    13.01.2021
  • Сподели:

В Русия едновременно започнаха изследвания на опростена версия на коронавирусната ваксина, както и на комбинация на Sputnik V с ваксината, разработена от английската фирма AstraZeneca.


Въпреки че осигурява по-малка защита, създаването на Sputnik Light се очаква да бъде по-лесно за разпространение и за използване при сценарии за спешна масова ваксинация.


Проучванията на варианта на ваксината „Sputnik Light", започнаха в Русия в петък, според актуализирания национален регистър на медицинските лекарства. В него се казва, че в първия етап на изпитанията ще участват около 150 души, които са се включили в експресната имунизация. Тестването ще се проведе в три лечебни заведения, разположени в Москва и Санкт Петербург.


За разлика от ваксината Sputnik V, която се прилага в две дози с интервал от две седмици, олекотената версия се предлага под формата на една инжекция. Новото решение за борба с коронавируса съдържа основно само един от двата компонента на оригиналния Sputnik V, каза ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев. Въпреки че предлага по-слаба защита за по-кратък период от време в сравнение с двудозовия Sputnik V, той е полезен като решение за спиране на големи огнища.


„Това е нещо като ваксина срещу сезонен грип ... Взимате я преди зимата и тя ви предпазва през зимата. Това ще направи Sputnik V Light ", обясни Дмитриев.


Очаква се опростеното решение да има около 85 процента ефективност, каза Александър Гинтсбург, ръководител на Московския институт "Гамалея", разработил новаторската ваксина. Това е близо до последната оценка за ефикасност от 91,4% на Sputnik V.


Леката версия също ще осигури имунитет за по-кратък период от време, оценяван на три до четири месеца. В същото време се смята, че дори ако ваксината не успее да защити реципиента изцяло от Covid-19, ваксинираното лице би изпитало коронавируса само в по-леката му форма. Друга полза от леката версия е, че ваксинирано лице може да получи втория компонент на Sputnik V около три месеца след първата инжекция, обясни Гинтсбург.
Разбираемо е, че олекотената версия на ваксината ще се изнася само в нуждаещи се страни, докато руските граждани ще продължат да се ваксинират с редовния двудозов Sputnik V.


Същевременно създателите на руската ваксина Sputnik V подписаха подкрепена от Путин сделка с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca в опит да повишат ефикасността „Партньорството с AstraZeneca е друг факт, който е много трудно да се игнорира . Те се съгласиха, че подходът има научен смисъл и започваме клинични изпитвания", каза Дмитриев. „Стъпка по стъпка няма да има аргументи за хората, които се опитват да атакуват руската ваксина. Ако комбинацията се окаже по-добра от отделните й съставки, това би било победа за хората в страни, които в момента държат руския продукт на една ръка разстояние", посочи той. Руските разработчици смятат, че техният продукт предизвиква по-дълготраен имунен отговор от ваксината на AstraZeneca и че комбинирането на двете би помогнало в това отношение. Ако това се докаже, може да се наложи втора имунизация в някои западни държави и комбинацията ще бъде готова за разгръщане.


Руската ваксина вече е добре призната по целия свят и се оказва доста популярна. Има постоянни споразумения за производство на около един милиард дози Sputnik V в страни като Китай, Индия и Бразилия.

Станете почитател на Класа