Откриха най-старото човешко селище, на около два милиона години

Откриха най-старото човешко селище, на около два милиона години
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    13.01.2021
  • Сподели:

Международна група изследователи откри най-старото човешко селище в дефилето Олдупай, в Голямата рифтова долина (Танзания), един от най-важните палеоантропологични обекти в света, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1979г.


По време на последния сезон на разкопките в Евас Олдупай (което на местния език Маа означава „пътят към дефилето"), в дълги поредици от наслоени утайки и вулканични хоризонти, екипът откри веществени доказателства, сочещи присъствието на хоминиди в дефилето преди поне 1,8 милиона години.


Сред намерените предмети са най-старите каменни сечива, открити в Олдупай, с приблизителна възраст около 2 милиона години. Заедно с тях са открити и скелетните останки на бозайници (диви говеда и прасета, хипопотами, пантери, лъвове, хиени и примати), както и влечуги и птици.


След анализ на палеоархеологическите доказателства учените предполагат, че обектът е бил обитаван периодично в продължение на около 200 000 години, период, в който са регистрирани значителни промени в местообитанията, както и в речните и езерните системи, което показва сложните адаптации в поведението сред първите човешки групи, обясняват авторите.


Тези констатации, уточняват изследователите, показват, че преди два милиона години ранните хора са имали капацитета и технологията непрекъснато да експлоатират различни променящи се местообитания, което им позволило да се разширят в нови екосистеми в Африканския континент и извън него.


Вкаменелости от „Homo habilis" са открити само на 350 метра, в находища от 1,8 милиона години. Въпреки че е трудно да се разбере дали „Homo habilis" е присъствал в Евас Олдупай, Хулио Меркадер, съавтор на изследването, не изключва възможността други видове хоминини, като австралопитеците, също да са използвали и изработвали каменни инструменти в района, тъй като е известно за присъствието на тези хоминиди в Олдупай през този период.


Проломът Олдупай, известен като Люлката на човечеството, е от жизненоважно значение за изследователите да разберат еволюцията на хоминидите, както и първите групи хора, обитавали нашата планета.
Пълното изследване бе публикувано в списание Nature.

Станете почитател на Класа