Шефът на ООН обвини богатите държави във "ваксинален национализъм"

Шефът на ООН обвини богатите държави във "ваксинален национализъм"
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.01.2021
  • Сподели:

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш обвини богатите страни във "ваксинален национализъм". Според шефа на ООН, в борбата за закупуване на лекарства срещу коронавируса тези държави пренебрегват нуждите на по-слабо развитите държави.


„В този смисъл пандемията COVID-19 подчерта сериозни пропуски в глобалното сътрудничество и солидарност", каза Гутериш по време на 75-годишнината от първата среща на Общото събрание на ООН.


„Виждаме това напоследък във ваксиналния национализъм, тъй като някои богати държави се състезават да купуват ваксини за собствения си народ, без да вземат предвид бедните в света", подчерта генералният секретар.


Гутериш отбеляза също, че настоящата ситуация е оказала „непропорционално и ужасно въздействие върху бедните, възрастните и децата, хората с увреждания и малцинствата от всякакъв вид".


"Пандемията изтласка 88 милиона души в бедност и изложи над 270 милиона на риск от остра несигурност на храните. Нарушаването на образованието ще засегне милиони деца през целия им живот. Милиони жени остават в капан у дома със своите насилници и напредъкът в равенството между половете е бърнат", оплака се шефът на ООН.


„За да се изправим пред дълбоката нестабилност на нашия свят, разкрита от пандемията, трябва да намалим неравенството и несправедливостта и да укрепим връзките на взаимна подкрепа и доверие", заяви той.


"На международно ниво призовах за ново глобално споразумение. Силата, ресурсите и възможностите трябва да се управляват по-добре и да се споделят по-справедливо. Развиващите се страни трябва да имат пропорционална роля и по-голямо значение в глобалните институции", заключи Гутериш .

Станете почитател на Класа