Путин намекна за признаването на Донбас

Путин намекна за признаването на Донбас
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    27.11.2020
  • Сподели:

Ситуацията в Нагорни Карабах постепенно се регулира, благодарение на дипломатическите и мироопазващите усилия на Русия. След края на военните действия обаче започна мащабна и публична политика.

 

Путин намекна за признаването на Донбас

 

Подробното интервю с руския президент Владимир Путин стана интересно за експертите от гледна точка на геополитическия му смисъл. В разговор с журналисти той изрази надеждата, че кървавият конфликт в Карабах най-накрая ще приключи.

Руският лидер направи ясен паралел с Южна Осетия, която Русия призна за независима държава през 2008 г. На този фон конфликтът с Грузия беше доста мощен, тъй като Тбилиси получи подкрепа от западните страни.

Размишлявайки върху по-нататъшната политика на Армения, държавният глава на Русия отбеляза, че Ереван има право сам да реши по какъв път ще поеме страната, тъй като това е «вътрешна работа». Дори въпреки неясната позиция по Нагорни Карабах.

При това Москва при подобни спорни въпроси винаги отстоява своята гледна точка, отбелязват журналистите. В това число РФ призна независимостта на Осетия, Абхазия, върна Крим в състава на Русия, както помолиха за това местните жители.

Не е изключенио, че тези думи могат да се оценят като повод Русия да се върне към обсъждането на статуса на Донбас и Приднестровието. За това пишат руските аналитици. И в двете места обстановката си остава достатъчно сложна.

Журналистите пишат, че Украйна продължава да иска да върне ДНР и ЛНР в състава си.

Но това връщане, според официален Киев, може да стане «с кръв, взривове и убийства».

Припомняме, че от 2014 година никакви съществени движения относно мирното регулиране така и не са достигнати.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа