Кой е Антъни Блинкен

Кой е Антъни Блинкен
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.11.2020
  • Сподели:

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира дългогодишния си помощник Антъни Блинкен за държавен секретар. Кой е той обаче и какви ще бъдат отношенията му с Европа – онлайн изданието Politico.eu обобщава най-важното за него.

Проевропеец, мултилатералист, интернационалист

Връзките на Антъни Блинкен с Европа са за цял живот, дълбоки и лични. Той е и един от най-твърдо вярващите в трансатлантическия съюз.

„Казано по-просто, светът е по-безопасен за американския народ, когато имаме приятели, партньори и съюзници“, коментира Блинкен през 2016 г. Той определи Европа като „жизненоважен партньор“ и отхвърли плановете на администрацията на Тръмп да изведе американските войски от Германия като „глупаво, злобно и стратегически губещо. Това отслабва НАТО, помага на Владимир Путин и вреди на Германия, най-важния ни съюзник в Европа“.

По всеки основен външнополитически въпрос - тероризъм, климат, пандемии, търговия, Китай, ядрената сделка с Иран, той повтаря едно и също: САЩ трябва да работят със своите съюзници и в рамките на международни договори и организации.

Блинкен също така разглежда лидерството на САЩ в многостранни институции като съществено. „Все още има ползи, в някои отношения дори по-големи отпреди, за американската ангажираност, за американското ръководство“, коментира той по-рано тази година.

Франкофон

Блинкен говори безупречен френски. Бъдещият топ дипломат се премества в Париж като дете, след като родителите му се развеждат, а майка му Джудит се омъжва за полско-американския адвокат, оцелял от Холокоста, Самуел Писар.

За радост на френските политици, журналисти и всички други пламенни факелоносители на франкофонията, Блинкен винаги е давал множество интервюта на френски език. Той е посещавал двуезичното École Jeannine Manuel в Париж, същото, което е посещавал друг представител на администрацията на Барак Обама - Робърт Мали.

Полусестрата на Блинкен – Лия Писар, която сега живее в Ню Йорк, също има дом във Франция и оглавява борда на Aladdin Project - базирана в Париж организация с нестопанска цел, насърчаваща мултикултурното разбирателство.

Шест години в Сената на САЩ

Блинкен прекара шестгодишен мандат в Сената като един от най-добрите помощници на Байдън. Подобно на много от най-близките съветници на Байдън, първата работа на Блинкен с бъдещия президент е на Капитолийския хълм. Той започва да работи за Байдън през 2002 г. като директор от Демократическата партия на комисията по външни отношения. Байдън беше старши демократ в комисията от 1997 г. до 2009 г., когато стана вицепрезидент.

Тези години дават на Антъни Блинкен здрави връзки с други близки съветници на Байдън, които са работили в Сената, включително Брайън Маккеон и Аврил Хейнс. Най-близкият съветник на Байдън в Сената, дългогодишният шеф на кабинета Тед Кауфман, ръководи президентския преход.

Приказка за две Тонита

Когато Антъни Блинкен е бил на около 5 години, той среща друг Тони – Антъни Лузато Гарднър, син на една от най-близките приятелки на майка му, Даниел Лузато Гарднър. Животът им оттогава върви по паралелни пътища и приятелството им вече датира от половин век.

След като Блинкен се премества във Франция, Гарднър прекарва много време в роднината на майка му – Италия. И двамата учат в Харвард, после и в Юридическото училище в Колумбия, където бащата на Гарднър е професор, а Блинкен е един от най-добрите му студенти. В средата на 90-те години Блинкен и Тони Гарднър работят заедно в Съвета за национална сигурност при президента Бил Клинтън. Клинтън назначава бащата на Гарднър за посланик в Испания, а бащата на Антъни Блинкен - Доналд Блинкен, за посланик в Унгария.

Кариерата на Тони и Тони отново се пресича по време на администрацията на Обама, когато Блинкен служи като главен съветник на Байдън и след това като заместник държавен секретар, а Гарднър служи като посланик в Европейския съюз.

 

Правителствената служба е семеен бизнес

Правителствената служба е семейният бизнес на Блинкен. Той се запознава с бъдещата си съпруга Евън Райън през 1995 г., когато работи в Белия дом като автор на речи в Съвета за национална сигурност, а тя е асистент на първата дама Хилари Клинтън. Райън работи за Клинтън и по време на кампанията й за Сената, а по-късно и за Байдън, когато беше вицепрезидент, като помощник по междуправителствените въпроси и от 2013 до 2017 г. като помощник-държавен секретар по въпросите на образованието и културата.

Хилари Клинтън е гост на сватбата на Антъни Блинкен и Евън Райън през 2002 г. Тогава Блинкен благодари на 40-те милиона американци, гласували за Бил Клинтън, защото изборите са го събрали със съпругата му.

Полусестрата на Блинкен, Лия Писар, също е работила в Държавния департамент и като директор по комуникациите в Съвета за национална сигурност по време на администрацията на Клинтън. Междувременно чичо му служи като посланик на САЩ в Белгия, а в същото време баща му е посланик в Унгария. Вторият му баща е съветник на президента Джон Кенеди, както и на френските президенти.

Еврейски корени, европейска съвест

Блинкен е роден в еврейско семейство, а покойният му втори баща Самуел Писар е оцелял от Холокоста и описва в мемоарите си за това как е оцелял в лагерите на смъртта Майданек, Аушвиц и Дахау.

В интервю за "Вашингтон пост" от 2013 г. Писар, който стана международен юрист и доверен представител на френските президенти, описа как Блинкен като тийнейджър в Париж е поискал да научи за преживяванията му по време на войната.

„Той слушаше за това, което ми се беше случило, когато бях на неговата възраст, и мисля, че това го е впечатлило и му е дало друго измерение, друг поглед към света и какво може да се случи тук. Когато днес трябва да се тревожи за отровния газ в Сирия, той почти неизбежно мисли за газа, с който е елиминирано цялото ми семейство“, коментира тогава Самуел Писар

След смъртта на Писар през 2015 г. Байдън каза, че мемоарите му трябва да бъдат „задължителни за четене. Това е силно напомняне за всяко поколение за нашето постоянно задължение никога да не забравяме“.

Интервенционист

По време на работата му за Барак Обама Блинкен се застъпи за по-силно участие на САЩ в конфликта в Сирия и по-специално скъса със своя шеф Байдън, за да подкрепи въоръжената интервенция в Либия. Той също беше близък помощник на Байдън, когато тогавашният сенатор подкрепи американското нашествие в Ирак през 2003 г.

Той продължава да вярва, че дипломацията трябва да бъде „допълнена с възпиране“ и „силата може да бъде необходимо допълнение към ефективната дипломация“. „В Сирия с основание се стремихме да избегнем друг Ирак, като не направихме твърде много, но направихме обратната грешка, като направихме твърде малко“, смята той.

Свири на китара и играе футбол

Блинкен свири на китара, в младите си години е участвал в джаз концерти. Преди години той играеше и футбол - всяка неделя във Вашингтон с някои от най-близките си приятели във външната политика, включително с настоящия конгресмен Том Малиновски, бившия помощник-държавен секретар по европейските въпроси Филип Гордън и други.

 

Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа