Ердоган: Мястото на Турция е в Европа

Ердоган: Мястото на Турция е в Европа
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.11.2020
  • Сподели:

Турският президент Реджеп Ердоган призова Европейския съюз да изпълни обещанията си към Турция и да избягва дискриминация на фона на заплахата от санкции на ЕС срещу страната, предава Bloomberg.

„Ние виждаме себе си в Европа, не другаде, и искаме да изградим бъдещето си с Европа“, заяви Ердоган в събота по време на видео конферентен разговор на редовния провинциален конгрес на управляващата си Партия на справедливостта и развитието.

По-рано тази седмица върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Турция не изпраща „положителни сигнали“ и трябва да промени основно поведението си по енергийния спор със страните членки на ЕС Гърция и Кипър в Средиземно море.

Кипърските турци и Кипър са в конфликт за офшорни газови находища в спорни води. Кипър настоява пред другите страни членки на ЕС да разширят черния списък срещу Турция заради проучванията й за природен газ в Източното Средиземноморие. Други правителства, включително Германия, се тревожат да не провокират Турция.

„Смятаме, че нямаме никакви проблеми с никоя страна или институция, който да не можем да разрешим с дипломация и диалог, заяви Ердоган една седмица след посещението си в Северен Кипър. „Поддържаме отворени дипломатическите канали и ще продължим да го правим“, допълни той.

Европейските лидери ще обсъдят бъдещето на отношенията между ЕС и Турция на срещата на върха през декември, заяви в четвърък германският канцлер Ангела Меркел. В отговор на въпрос за напрежението през последно време между Турция и страните членки на ЕС Меркел заяви, че те ще следят развитията през идните седмици преди да обсъдят потенциални санкции.

По-рано в събота стана ясно, че Турция ще удължи сеизмичните проучвания на кораба си „Оруч Рейс“ в спорна зона в Източното Средиземноморие до 29 ноември. Ходът може да засили напрежението в региона, отбелязва Ройтерс.

Заедно с още два кораба – “Атаман“ и „Чингиз Хан“, „Оруч Рейс“ ще продължи да работи в район в западната част на Кипър.

Анкара изтегли плавателния съд през септември, за да даде шанс на дипломацията с Гърция, но впоследствие го върна в района, предизвиквайки гневна реакция от Гърция, Франция и Германия.

Очакваше се корабът да приключи работата си до 23 ноември.

 

Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа