Делата срещу Лий Дзие-юн

Делата срещу Лий Дзие-юн
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    29.10.2020
  • Сподели:

Лий Дзие-юн от десетилетия е подготвян да поеме ръководството на Samsung Group, конгломератът, основан от неговия дядо и развит от баща му в технологичния гигант, който познаваме днес. Дори след смъртта на Лий Кън-хе в неделя, неговият единствен син вероятно ще трябва да изчака по-дълго преди поеме нещата в свои ръце, пише Bloomberg.

Младият Лий е в центъра на две съдебни дела по обвинения, че е използвал подкупи и счетоводни измами, за да улесни наследяването на бизнеса. Въпреки че многократно отрече обвиненията, Лий е изправен пред възможността да се върне в затвора, ако бъде признат за виновен. Samsung може да изчака, преди да обяви Лий за наследник на поста на баща му като председател на Samsung Electronics, поне докато първото дело не бъде завършено в следващите месеци. По този начин групата ще избегне сценария новоназначеният ѝ председател да се озове в затвора.

Това означава, че Samsung трябва да оперира без председател поне още няколко месеца, а липсата на ясен лидер може да засегне много компании в групата. Но Samsung Electronics има уважавани директори, които движат ключовите операции, а Лий вече държи позицията заместник-председател, така че при нужда може да взема по-големи, стратегически решения.

„Смятам, че Лий Дзие-юн ще бъде повишен в председател в началото на следващата година", твърди анализаторът на HI Investment & Securities Лий Сан-хън. „Той може да изчака, докато и казусът с подкупите не бъде приключен“, смята той.

Samsung е отказала да коментира. Компанията не е разкрила кой ще поеме ролята на председател и кога ще се случи това.

Времето, в което Лий формално наследява компанията, е особено деликатно, като се има предвид колко голямо стана недоволството срещу влиятелните семейни конгломерати в страната през последните години.

Друг въпрос също усложнява процеса по наследяване на групата – огромните данъци върху наследството, които семейството на Лий ще трябва да плати, а това евентуално може да разхлаби контрола на фамилията над конгломерата. По данни от Bloomberg Billionaires Index състоянието на възрастния Лий възлиза на 20,7 млрд. долара, а дължимите данъци могат да са около 10 млрд. долара предвид високите ставки в страната.

Повечето фамилии избират да платят такива данъци в брой, вместо в акции, за да запазят контрола си, твърди Чун Сън-суп, главен изпълнителен директор на базираната в Сеул компания за корпоративни анализи Chaebul.com. По думите му могат да минат пет години, докато сумата бъде изплатена.

Няма съмнение, че 52-годишният Лий ще наследи своя баща. По-младият Лий, който говори три езика, е учил в Keio University в Япония, както и в Harvard Business School, след като по-рано е преминал и през Seoul National University – най-престижното висше училище в страната. Той въведе по-глобален подход в мениджмънта на Samsung, насочвайки се към отношения с ключови партньори като покойния Стив Джобс.

Въпреки че Samsung Electronics е най-позната по света със своите смартфони и електроника, тя генерира повечето си средства като доставчик на компоненти (като чипове за памет и екрани) на компании като Apple.

Samsung не може да си позволи да се отклони от плана си. Компанията е изправена пред нови предизвикателства от Apple и от възхода на сериозни китайски конкуренти на пазара на смартфони, както и от хроничните ценови трудности при чиповете за памет. Същевременно компанията залага на скъпи инициативи в областта на технологиите за петото поколение мрежови технологии (5G) и в сферата на чиповете. Samsung трябва да обяви новия си финансов отчет в четвъртък.

Ченг Ши-чин, професор в National University of Singapore Business School, твърди, че няма да е необходимо Лий да управлява отделните бизнес звена, защото компанията разполага с професионални мениджъри, които са ангажирани с тези операции. Това контрастира силно с ранните дни на управлението на неговия баща, когато възрастният Лий беше силно ангажиран с ключовите подразделения.

„Той не трябва да е пореден Лий Кън-хе, имат много по-силен професионален мениджмънт“, посочва Ченг. „Той ще бъде различен вид председател от своя баща“, допълва експертът.

Юридическите проблеми на Лий обаче могат да се проточат с години. Преразглеждането на обвиненията в корупция и даване на подкупки ще завърши тази година, а основните решения се очакват в началото на следващата. По-новият казус с предполагаемите счетоводни измами ще излезе на преден план отново през януари и вероятно ще отнеме месеци.

Подобни случаи не са чак такава стигма в Южна Корея, както в много други страни. Лий Кън-хе е осъждан два пъти и помилван два пъти. Председателят на SK Group също беше вкаран в затвора през 2013 г., а през 2016 г. се върна в компанията, на която все още е начело.

Ченг се шегува, че затворът е почти като „аспирантура“ за бизнес лидерите в страната.

„В крайна сметка трябва да се отдалечим от тази среда в Южна Корея и да имаме същите стандарти като другите страни“, посочва той.

 

Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа