Връзката между американската демокрация и тероризма на ЦРУ в случая на Куба

Връзката между американската демокрация и тероризма на ЦРУ в случая на Куба
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.10.2020
  • Сподели:

Фидел Кастро начерта курса на Куба, за да гарантира, че островът ще остане напълно свободен от американското колониално влияние.

Участвайки в Шестия комитет на ООН по време на дебата за "Начините за елиминиране на международния тероризъм", кубинският посланик към организацията, Ана Родригес припомни, че островът многократно е бил мишена за американския тероризъм.

Съединените щати са спонсорирали кубински дисиденти като Орландо Бош и Луис Посада Карилес, чиято цел е било да извършват нападения срещу Куба, припомни посланичката.

През октомври се отбелязаха 44 години от взривяването на полет на Кубана Еърлайнс, близо до западния бряг на Барбадос, когато 73 души от Куба, Северна Корея и Гвиана загубиха живота си.

Само терористите, които са заложили бомбите, Фреди Луго и Хернан Рикардо Лозано, които са венецуелци, бяха арестувани и съдени в Тринидат. По време на процеса те разобличиха и Бош и Карилес в свидетелствата си.

Венецуелското правителство тогава е било наясно с дейностите на Бош във Венецуела и му е позволявало да събира пари за терористичните си дейности, при условие, че те няма да се случват в страната.

Докато е бил във Венецуела, Бош също така се е замесил в убийството на чилийския икономист и дипломат Орландо Летиер във Вашингтон. Престъпление, което принуждава Съединените щати да преосмислят подкрепата си за чилийския диктатор Аугусто Пиночет.

Защитени от ЦРУ, Бош и Карилес се радваха на ненаказуемостта си и се възползваха от нея.

Терористичното нападение е било координирано към Бош от Лозано, който се обажда на последния, казвайки:

"Автобус със 73 кучета падна от скала".

Декласифицирани документи на ЦРУ разкриват, че разузнавателната агенция е знаела за плана да се взриви самолет на Кубана Еърлайнс, още към юни 1976 година.

Въпреки, че са знаели за плана, от ЦРУ не са известили кубинското правителство.

Карилес се присъединява към ЦРУ през 1961 година и е обучен от агенцията във взривове, като същевременно, през същото десетилетие започва да обучава паравоенни формирования.

Към 1974 година, ЦРУ прекратява ролята на Карилес в агенцията, въпреки, че той остава в ролята си на информатор до 1976 година.

 

Бивш агент на ЦРУ осъди Куба да му плати 2,8 млрд. долара - Свят | Vesti.bg

 

Двойните стандарти на Съединените щати, що се отнася до тероризма имат общо с тяхната интерпретация на демокрацията и как тази концепция може да се използва за експлоатиране на властта.

Страна, която бива определена за недемократична, само защото следва различна система на политика и управление, като Куба, става обект на подкрепян от Щатите терор в името на демокрацията.

По този начин американското правителство освобождава себе си, както и действията си от определението за тероризъм.

Експлозията на Кубана Еърлайнс се случва в контекста на непрекъснатите американски саботажи срещу Куба.

Още от 1959 година, Съединените щати прилагат различни тактики за да победят Кубинската революция. Поне 5,780 терористични действия са извършени срещу Куба от империалистическата сила между 1959 и 1997 година.

Сред тях има бомбени атентати, биологическа война, икономически санкции и подкрепа за паравоенни групи.

Макар и Заливът на прасетата да е най-известната тайна операция с подкрепата на ЦРУ за свалянето на Фидел Кастро, Съединените щати са тясно ангажирани в процеси за унищоаването на революцията в страната. Революция, която направи революционни промени в образованието, и която не се подчинява послушно на външни влияния и натиск.

Ноам Чомски някога отбеляза, че Куба е мишена на американския тероризъм повече от всяка друга страна. Аржентинският революционер Ернесто Че Гевара, който участва в Кубинската революция заедно с Фидел, дава да се разбере, че Куба няма да се подаде на американската експлоатация, както са направили други страни в региона.

Съединените щати избират пътя на саботажите, позволявайки на ЦРУ да участва в тайни операции, които имат за цел дестабилизацията на Куба, включително и позволение за убийството на Фидел Кастро.

Впрочем, предвид създадената неуязвимост и неотговорност на агенцията чрез непрекъснати отричания, ЦРУ фактически защитава и американското правителство от вина за всякакви бъдещи действия на разузнавателната институция.

Бош и Карилес умират без да бъдат изправени пред правосъдието за терористичната им дейност срещу Куба.

Междувременно, по-рано тази година, Съединените щати поставиха Куба в списъка на държавни спонсори на тероризма, най-вече защото страната подкрепи дипломатически венецуелския президент Николас Мадуро срещу американската субверсия на Венецуела.

От революцията насам, Куба поддържа своят интернационалистки и ненасилствен подход към политиката, за разлика от Съединените щати, които разбират властта само от гледна точка на силата и подчинението.

Терористичната атака срещу Кубана Еърлайнс трябва да се помни заради загубените животи и почернените семейства.

Политически, като всяко друго подкрепяно от ЦРУ действие срещу острова, тази годишнина е и припомняне на това как Куба устоя в лицето на американското насилие.

 

Рамона Уади   Превод: СМ

Станете почитател на Класа