Дедоларизацията като бягство от токсична валута

Дедоларизацията като бягство от токсична валута
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.09.2020
  • Сподели:

Държавният дълг на САЩ вече е близо до обема на БВП и може да го надвиши през следващата фискална година. В същото време има съобщения от Пекин за евентуално изтегляне на Китай от американските държавни облигации. На фона на търговските войни, които Съединените щати водят на почти всички континенти, и заплахата от изключване на всички нежелани от платежната система SWIFT, темата за дедоларизацията на световната икономика става все по-актуална.

Вече не е тайна, че САЩ злоупотребяват с доларовото си господство на световната арена. Според някои оценки щатските долари се използват в почти 90% от валутните сделки, в тях са деноминирани две трети от международните дългове, делът им в валутните резерви достига 62%. Всеки знае термина „нефтодолари“. Появи се, защото международните петролни сделки (както всъщност и с други стоки) се извършват в долари. Въз основа на тези предимства, системата на Федералния резерв и Министерството на финансите на САЩ считат, че имат право да екзекутират и помилват други участници в икономическите отношения единствено в интерес на "изключителната" държава.

Примерите са много. Спомнете си колапса на турската лира след въвеждането на икономически санкции във връзка със задържането на американски пастор в Турция. Вече имаше прецеденти за изключване на държави като Иран и Северна Корея от системата SWIFT, заплахи за такова наказание са се чували неведнъж срещу Русия и Китай. Действията на американския регулатор доведоха или до увеличаване на борсовите котировки на петрола и други суровини през 2000-те, или до техния остър срив през 2014 г.

Според известния икономист, академик Сергей Глазьев, е необходимо да се изостави доларът във всички области на употреба, включително безкасовите плащания. Американската валута стана много токсична за Русия, тъй като тнзакциите с долари могат да бъдат спрени по всяко време и активите да бъдат замразени. Като източник на потенциална опасност за страните, подложени на санкции, "доларът фактически престана да бъде световната валута", каза Глазьев.

Частните компании също могат да станат жертви на санкционния кураж на чичо Сам, както се вижда от поразителния пример на компанията Rusal.

Всички тези капризи на Вашингтон са вдъхновили президента на страната ни с парадоксална фраза: „Нямаме цел да се измъкнем от долара, този долар сам ни напуска“.

Златото е по-добро от доларите

Съвсем доскоро доларите притежаваха почетно място в международните резерви на Русия - до 175 млрд. долара през 2011 г. Антируските санкции, нарастващи като снежна топка, не оставиха на нашите финансови власти друг избор освен рязко да намалят нивото им до по-малко от 1% от златно-валутните резерви. Те започнаха да поставят по-голям акцент върху еврото, юана и златото. През август благородният метал представляваше 24% от златните резерви и тази стратегия даде своите плодове. Благодарение на рекордното покачване на цените на златото, предизвикано от икономически сътресения и нервност на инвеститорите, резервите на страната успяха да преодолеят безпрецедентно високото ниво от 600 млрд. долара в началото на август. И това е въпреки многомилиардните разходи, които Централната банка извършва от март тази година за подкрепа на рублата и финансиране на дефицита на федералния бюджет.

В топ списъка с притежатели на американски хазна, Китай следва непосредствено зад главния лидер - Япония с активи на стойност над 1 трилион долара. Ревностното желание на Съединените щати да “придърпат към себе си въжето“ в търговската война с Китай и заплахите да го изключат от платежната система, базирана на долари, държат Пекин нащрек. Преди това Изследователският център за развитие при Държавния съвет на Китай изрази опасения, че Вашингтон може да конфискува притежанията на КНР от американски ценни книжа, ако отношенията между двете страни прераснат в пълномащабна конфронтация. Освен това пред очите си има яркия пример на Москва, която е преструктурирала валутните резерви, като е изоставила долари и е увеличила златните резерви. Ако Китай реши да предприеме такава стъпка, това ще нанесе силен удар по долара като световна резервна валута и ще подкопае доверието в САЩ като първокласен кредитополучател.

Алтернативата на SWIFT назрява в дълбините на БРИКС

Печатницата на системата на Федералния резерв, разбира се, работи на завист безотказно, осигурявайки платежни средства за световната икономика. Проблемът е, че САЩ се увлякоха донякъде от теорията за „изключителността“ и ролята си на хегемон и започнаха да използват долара като инструмент за натиск в световната политика. Призиви за сваляне на долара от валутния Олимп се чуват от всички страни.

Председателят на Шанхайската борса за злато Уанг Дженинг наскоро обяви необходимостта от създаване на нова супер суверенна валута вместо долара. Валутата, която светът в крайна сметка избира за глобална търговия, не трябва да привилегирова някого и да застрашава други, каза Уанг Дженинг.

Жан-Клод Юнкер, още като председател на Европейската комисия, сметна, че Европа плаща 80% от вноса на енергия в долари.

Също така експерти на ООН през 2009 г. заявиха, че съществуващата парична система е неефективна, забавя световната икономика и поражда финансови кризи. Те предложиха да се създаде нова международна валута, обвързана със златото.

Има известен консенсус, целият въпрос е коя валута трябва да замени долара и как да се направи преходът към него най-безболезнено за световната икономика.

В света вече има втора резервна валута - еврото, в което са деноминирани 20-25% от всички финансови активи. Събития като Брекзит, дълговата криза в Гърция или сепаратисткото движение в Каталуния обаче не допринасят за нейната стабилност. Въпреки че китайската икономика е втората по сила и юанът е признат от МВФ като световна резервна валута, все още липсва доверие и ликвидност. Криптовалутите имат своите предимства, но несигурният им правен статут и високата волатилност не им позволяват да претендират за първите места. За ролята на световната валута се предлагат и специални права на тираж (СПТ), които МВФ използва при своите изчисления, както и варанти (нареждания за закупуване на актив на фиксирана цена), обвързани с динамиката на световния БВП - с други думи, БВП-облигации.

Движението към дедоларизация е изпълнено с много подводни камъни, така че преходът към нова световна валута няма да бъде моментален, а постепенен. По този начин прилагането на инициативата "Един пояс, един път", като същевременно максимално се ползват валути, различни от долара, е стъпка в правилната посока. Още днес Русия сключва енергийни договори в евро и доставя оръжия за рупии. Москва, Пекин и Ню Делхи са решени да създадат алтернатива на международната платежна система SWIFT, която в момента заема монополно положение. Страната ни вече е намерила своя аналог на SWIFT - Системата за трансфер на финансови съобщения (SPFS) на Банката на Русия. Той може да бъде свързан с китайската национална система за междубанков превод CIPS и подобна индийска услуга, която е в процес на разработка.

Според експерти дедоларизацията на външната търговия може да се извърши по най-естествения начин в евразийското пространство. Но има няколко "но". Делът на търговията със страните от ЕАЕС е само 8%, а теглото на рублата и доверието в нея не могат да бъдат отделени от скромния икономически потенциал на страната ни. Следователно Русия няма друг избор, освен да укрепи икономиката си, да се отдалечи от зависимостта от петрола и да развие многостранни търговски отношения с традиционните си приятелски партньори, като страните от ЕАЕС и БРИКС.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа