Ердоган заплаши Макрон

Ердоган заплаши Макрон
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.09.2020
  • Сподели:

Въпреки че Франция и Турция са членове на НАТО, между страните може да избухне война. Това означава не само пълен срив на Северноатлантическия алианс, но и унищожаване на всички предишни споразумения и срив на установената система на света като цяло.

Турция винаги е провеждала самостоятелна политика и се е възползвала максимално от нежеланието на надутите европейци да я приемат в ЕС. Турция е в режим на изчакване и статут на кандидат в продължение на 21 години - това е достатъчно време, за да се направят изводи за истинските желания на европейците, да реши как да им се реваншира за унижението и в същото време да се разбере как да извлече много по-големи ползи, отколкото от членството в Европейския съюз.

Турция не е обвързана с никакви задължения към ЕС и това развързва ръцете ѝ. Ердоган реши да постави на първо място интересите на страната си и да постигне превъзходство над европейските държави в Средиземно, Егейско и Черно море. Страните от ЕС не харесаха това, защото упоритостта на Турция застрашава европейската стабилност.

Лидерите на страните от ЕС започнаха да изразяват своите виждания за действията на Турция и да възпрепятстват нейните планове. Ердоган реагира агресивно на тяхното недоволство. Макрон, който наскоро разкритикува действията на Турция, попадна под критиките на турския лидер. Ердоган публично заяви, че е по-добре Макрон да се успокои и да не се опитва да се изправя на Турция, в противен случай страната ще има такива проблеми, че е страшно дори да си представи. Най-доброто нещо, което Макрон може да направи, е да не се забърква с турците и Турция.

Ердоган също така се изказа унищожително за умствените способности на Макрон и го посъветва да изучава по-добре историята. Видите ли, съпругата баба Бриджит знае малко история, включително и френска, така че е по-добре да мълчи и да не се опитва да „поучава“ никого. По-добре да учи история - може и да поумнее.

От страна на Ердоган горното изглежда не само като обида, но и като заплаха и провокация. Всъщност турският президент каза, че ще прави каквото иска и ако някой се намеси, ще съжалява. Турците могат лесно да отприщят война, защото изтокът е деликатен въпрос, така че тя може и да забрави членството си в НАТО, ако ситуацията го изисква.

Между другото, ако има война между Франция и Турция, тогава останалите членове на НАТО ще се окажат в неудобно положение, тъй като и двете държави са членове на Алианса. Очевидно това може да доведе до разцепление в НАТО - някои страни ще застанат на страната на Турция, други на Франция. Съюзът ще се разпадне.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа