Отмяната никога не е достатъчна – вече има и #RIPJKRowling

Отмяната никога не е достатъчна – вече има и  #RIPJKRowling
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.09.2020
  • Сподели:

Най-новата книга на Дж. К. Роулинг, написана под псевдонима Робърт Галбрайт, включва сериен убиец (мъж), който се облича като жена, за да убие жертвите си (жени). Защитниците на трансджендърите вече поискаха кръвта на Роулинг, като я „убиха" чрез хаштаг.


След като Telegraph описа романа „Проблемна кръв" - петата част от мистериозната поредица на Роулинг - като „книга, чиято поука изглежда е: Никога не се доверявайте на мъж с рокля!", неизбежно и незабавно нейните недоброжелатели се хванаха за сюжета на романа като „доказателство" за предполагаемата й трансфобия - въпреки че дори не са го прочели.


Книгата, която излезе вчера, е съсредоточена върху разследване на студен случай, при който жертвата - жена лекар - се смята, че е била убита от мъж, който се облича като жена. Въпреки че убиецът всъщност не е трансджендър, това не попречи на Pink News - ЛГБТ фокусирана медия в Обединеното кралство - да хипервентилира, че за втори път в поредицата Роулинг изобразява отрицателно транс-герой, като „нестабилна и агресивна".


Рецензията на Telegraph не помогна на нещата, като предположи „човек се чуди какво ще направят критиците на позицията на Роулинг по въпросите на трансджендъризма", на практика приканвайки споменатите й критици да я разкъсат на парчета.


Може би възприемайки формата на мистерията на убийствата за нещо като творческо предизвикателство, Роулинг-хейтърите в социалните медии маркираха своите удари с хаштага #RIPJKRowling, изливайки враждебността толкова силно, че темата беше тренд # 1 в Twitter до понеделник - принуждавайки Twitter да включи отказ от отговорност с обяснението, че авторът всъщност не е мъртъв.


„Тя не е мъртва, но тя уби собствената си кариера, като гордо мразеше хората транс" призна един потребител. Други се опитаха да разширят критиките си отвъд предполагаемата трансфобия на Роулинг, с различна степен на успех.


„Това е кампания за буквален тормоз", учудиха се други потребители, шокирани, че нещо технически против правилата на Twitter може да се окаже тренд # 1.


Някои напразно се опитваха да изтъкнат, че Роулинг всъщност никога не е казвала нещо, което може да бъде категоризирано обективно като „омраза към транс хората".


Роулинг е била многократно „отменяна" онлайн за предишни коментари, възприемани като нечувствителни към транс хората (включително подигравка с термина „мъже, които менструират") и за приятелство с други предполагаеми трансфоби в социалните медии. Въпреки това, с милиони долари в банката и блокбъстър франчайз на книгите и филмите за Хари Потър, кариерата й досега продължава несломимо.

Станете почитател на Класа