Киргизстан иска да се присъедини към РФ

Киргизстан иска да се присъедини към РФ
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.09.2020
  • Сподели:

Защо киргизстанците обичат Русия? Защо Западът вярва, че Киргизстан е остров на демокрацията в Централна Азия? Как ще се завърти спиралата на историята? Накланя ли се тя към новия СССР или пък връщането на Руската империя? Правда.ру говори за тези неща с председателя на Координационния съвет на киргизката диаспора в Москва, Раймкул Атакуров, който също така е председател на Борда на Фонда за културно развитие на народите "Номад".

"Мнозина в Киргизстан обсъждат възможността за присъединение към Русия. Мислите ли, че реинкорпорацията на Киргизстан в Русия ще роди нов СССР. Може ли да даде началото на нов СССР или нова интеграция на страните с Русия?"

- "Историческото развитие върви в спираловидни ходове. Предишната важна точка на тази спирала беше разпадът на СССР. Сега следващият цикъл от спирали започва в малко по-различен формат и причината е международната стратегическа обективност.

Нашите нации трябва да вземат настоящите дела на света и на нашето постсъветско пространство в предвид. Трябва ни по-близък поглед върху това, което става в Беларус.

Да се надяваме, че това няма да разпадне и разцепи Беларус, както и че нацията няма да падне в зависимост от западните сили. Също така, нека се надявам, че кризата в Беларус ще бъде решена в позитивна светлина, тъй че да не афектира развитието на Евразийския икономически съюз."

- Имаше няколко подобни революции в Киргизстан. Изненадващо, Западът не се намеси много в тях. Обратното, те признават на Запад, че Киргизстан е демокрация, която има честни избори. Как си обяснявате това?

- "След разпада на Съюза, Киргизстан беше наречен остров на демокрацията в Централна Азия. Очевидно сме го наследили от нашите исторически предци чак назад до времето на Киргизския хаганат от Алтай до Европа. Наистина, Киргизстан видя важни политически промени, включително миналата година или предишната.

Мисля, че тези промени могат само да допринесат за развитието на нашата страна по пътя на демократизацията. Естествено, всяка страна се развива по един или друг начин.

Не бихме искали другите страни да преживеят каквото ние сме преживяли. Обаче това все пак неизбежно ще се случи. И все пак е по-добре да се взимат предвид негативните опити в нашето развитие и целия ни исторически процес."

- "Вие сте експерт в руската президентска комисия за междуетнически отношения. Какво прави този орган?"

- " Той има представители от всички национални обществени организации на диаспорите, които легално оперират на територията на Руската федерация. Естествено, обсъждаме всички въпроси, които са релевантни към дадено време, включително тези свързани с Ковид-19."

- "Колко киргизки граждани има в Русия сега? Колко киргизи са напуснали за родината си по време на коронавирусните рестрикции?"

- "Около един милион. По това време повече от 20 хиляди души напуснаха Русия с чартърни полети и автобуси, с помощта на нашето посолство."

- "Смятате ли, че ще се върнат в Руската федерация?"

- "Мисля, че някои от тях ще се върнат, а когато животът се върне към нормалността, много нови хора ще дойдат в Русия."

- "Едва ли може да се каже, че към момента коронавирусът предизвиква значителни щети. Защо считате, че всичко става плавно, без големи загуби?"

- "Имаме обществени организации от регионален, професионален, възрастов и полов тип. Има примери за женски обществени организации не само в Русия, но те имат браншове и в републиката. Те координират работата със сънародниците за да се справят с коронавирусната инфекция."

Киргизите за Русия

- "Дори знаем къде заразените живеят. Организациите помагат на тези хора. Дават им помощ със застраховки, храна, разрешителни, наеми и работа. Сътрудничим си тясно с нашето посолство. Разбира се, тези, които са се установили здраво в Русия, не искат да напускат."

- "Какви са възгедите на Киргизстан що се отнася до членството в Евразийския съюз? Как оценявате възможността за интеграция?"

- " Много страни искат да се присъединят към Евразийския икономически съюз днес, дори такива, които са далече от тази група, като например Индия или Пакистан. Постепенно насърчаваме интеграцията и засилването на нашето общо сътрудничество във формата на Евразийския икономически съюз.

Естествено, всяка страна има своите подходи, мнения и позиции. Мисля, че това е напълно нормален и обективен процес, но не трябва да повтаряме грешките на миналото, когато всеки се съгласяваше с всичко веднага. Това много пъти е водило до катастрофални последствия. Мисля, че бъдещето на Евразийския икономически съюз е добро и обещаващо.

Киргизите не казват много, но правят много за интеграцията. За разлика от други страни, Киргизстан няма претенции към Руската федерация. Други страни виждат интеграцията като ход за придобиването на привилегии и определена финансова помощ. Там няма национализъм.

Действително, Киргизстан е единствената страна от бившия СССР, в която руският има статут на официален език. Народът на Киргизстан е този, който подкрепя тази идея. Разбира се, присъствието на Киргизстан в Евразийския икономически съюз показва позитивен ефект в много посоки".

Ще се върне ли Киргизстан в Русия?

"Това в частност ще направи живота по-лесен за миграционните работници, които искат да си намерят работа в Русия. Те не трябва да имат патент или да минават изпити, тъй че нямат други проблеми. Все пак, населението на Киргизстан общува основно на руски.

Нашата диаспора работи усилено и активно. В близко сътрудничество сме с:

- Московските власти.

- Държавната Дума.

- Обществената палата.

- Камарата на нациите.

- Другите организации, които се занимават с тези въпроси.

Също така извършваме работа, която до някаква степен допринася за образованието на младите хора, нашите трудови мигранти, които идват в Русия.

Русия и Киргизстан са били заедно много векове. Споделяме обща история и надявам се, общо бъдеще. Сега много хора в Киргизстан искат да се обърнат към Руската федерация, за да може да станем част от Русия като една от републиките й. Разбира се, това не може да се направи веднага и бързо и все пак по мое мнение, това е пътят, който трябва да следваме.

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа