Западът за ситуацията в Беларус

Западът за ситуацията в Беларус
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.08.2020
  • Сподели:

В столицата на Беларус, след президентските избори, проведени в неделя, продължават митингите на така наречената опозиция, която не е доволна от резултатите от гласуването и победата на Александър Лукашенко. Протестиращите се сблъскват с органите на реда. В тази връзка високопоставените чуждестранни политици и западната преса изразяват мнението си за случващото се в Беларус.

Американският държавен секретар Майк Помпео вече заяви, че САЩ са "дълбоко загрижени" за ситуацията с президентските избори в Беларус и "не смятат вота за свободен или честен". "Тежките ограничения за достъпа на кандидатите до изборите, отказът да бъдат допуснати независими местни наблюдатели до избирателните секции, тактиката на сплашване, използвана срещу кандидатите от опозицията и арестите на мирни протестиращи и журналисти затруднява този процес." „Призоваваме правителството на Беларус да зачита правата на всички белоруси да участват в мирни събрания, да се въздържат от използването на сила и да освободят несправедливо задържаните… Ние категорично осъждаме продължаващото насилие срещу протестиращите и задържането на привърженици на опозицията“, заяви Майк Помпео.

Представителите на Великобритания и Канада вдигат истерия по повод, че е победил “неправилният” и на белоруския народ не му се дава да “помайдани”. "По време на тази предизборна кампания станахме свидетели на това как белоруският народ иска демокрация, основни свободи и правото да определя бъдещето си в суверенен и независим Беларус", заяви заместник-министърът на външните работи на кралството Джеймс Дъдридж. Лондон призовава Минск да изпълни своите международни задължения и стремежите на народа си. Канадският външен министър заяви, че „Канада е силно загрижена за действията на белоруските власти, които вероятно доведоха до смъртта на поне един човек, много арести и допълнително подкопаване на демократичната легитимност на вота“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш отбеляза: „Призовавам белоруските власти да проявят максимална сдържаност и да гарантират пълно зачитане на правото на свобода на изразяване, на мирни събрания и асоциации.“ Не е ясно къде Гутереш видя мирни събирания.

Западът продължава да се меси във вътрешните работи на Беларус. Следващия петък ЕС възнамерява да свика среща по ситуацията в републиката. Полша се опитва да организира извънредна среща на високо равнище на ЕС по въпросите на Беларус и преговорите по този въпрос продължават. Шефът на Съвета на Европа Шарл Мишел обеща на полските власти, че белоруската тема ще бъде повдигната на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел през септември. Това означава, че плановете на Запада в "посока Минск" са широкообхватни.

27-те държави от ЕС се споразумяха за съвместно изявление относно ситуацията в Беларус. Съвместният документ бе представен от ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. Подчертано беше, че „изборите в Беларус не са нито свободни, нито честни“. „Държавните органи са използвали непропорционално и неприемливо насилие, което е довело до поне една гибел и много наранявания. Хиляди хора са задържани, а репресиите над свободата на събранията, медиите и изразяването са се засилили. Призоваваме белоруските власти незабавно и безусловно да освободят всички задържани “, заяви ЕС.

Междувременно по отношение на масовите безредици, белоруската страна вече заяви, че републиката е готова за конструктивен диалог с чуждестранните партньори и може да предостави убедителни доказателства за чужда намеса в настоящата ситуация в страната. „Готови сме да представим конкретни неопровержими факти, които разкриват предисторията на текущите събития, включително относно намесата от чужбина“, казаха от белоруското външно министерство. Властите на републиката смятат продължаващите безредици за добре планирана предварително акция.

 

 

 

 Денис Юрганов  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа