Израелски военен дрон нахрани и спаси осиротял лешояд

Израелски военен дрон нахрани и спаси осиротял лешояд
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    01.08.2020
  • Сподели:

Израелските природозащитници са успели да нахранят бебе белоглав лешояд („Gyps fulvus"), чиято популация в Израел е застрашена от изчезване - с помощта на дрон. То беше осиротяло, след като майка му загина при сблъсък с електропровод с високо напрежение.


Israel Raptor Nest Cam, организация, която наблюдава и защитава грабливите птици, сподели видео на момента, когато дрон на военните - които са сътрудничили в проекта - хвърля парче месо върху скала, където живее птицата, в пустинята Негев. През последния месец летящият робот му предоставял храна на всеки 2-3 дни, уверяват природозащитниците. Мисията се изпълнявала успешно и тази седмица лешоядът полетял за първи път и то пред камерата.


Идеята да се помогне на бебето лешояд, дойде, след като майка му почина от сблъсък с електропровод. Както обясняват от Israel Raptor Nest Cam, тези животни са моногамни и грижите за тяхното потомство се споделят между двамата родители, така че само майка или баща често не успяват да се грижат за своите пиленца.


Сега орнитолозите се надяват, че птицата ще може да преодолее препятствията, които я очакват във въздуха (наранявания, умора), както и неопитността да достигне до хранителните зони. Ако успешно премине този период, той ще стане възрастен лешояд, който ще реабилитира застрашената си популация.

Станете почитател на Класа