Русия ще помогне на Асад

Русия ще помогне на Асад
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    31.07.2020
  • Сподели:

Сирийското правителство обяви, че ще изгради миниатюрно копие на истанбулската "Света София" в отговор на превръщането от Турция на обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО в джамия.

Русия, основен съюзник на Башар Асад, ще съдейства за изграждането на мини-„Света София“ в Хама, за да покаже значението на „мирния диалог“ между вероизповеданията.

Миналата седмица Турция проведе първите мюсюлмански петъчни молитви в „Света София“ за повече от 80 години. Анкара по-рано този месец върна статута от музей обратно в джамия, предизвиквайки критики от страна на християнските лидери, съседна Гърция и Русия.

Построена като катедрала при християнската Византийска империя, „Света София“ е превърната за първи път в джамия след османското завладяване на Истанбул през 1453 г. Тя е превърната в музей под ръководството на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната Турска република.

Копието на „Света София“ в Сирия ще бъде построена в град „Ал Сукайлабия“, който има гръцко православно мнозинство и се намира в централната сирийска провинция Хама.

Руски екип, базиран във военната база „Хмеймим“ в Латакия, в момента работи по плановете за копието , според руския депутат Виталий Милонов.

Сирия ще бъде отлично място за точно копие на Света София, защото, „за разлика от Турция, това е страна, която ясно показва възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог“, заяви Милонов.

Проектът е иницииран от Набеул ал Абдула, лидер на подкрепящата правителство милиция в Ал Сукайлабия. Абдула получи одобрението на Никола Баалбаки, митрополит на гръцката православна църква в Хама, след което е представил плановете на руските военни.

Водачът на милицията дари парче земя, върху която ще бъде изградено копието.

Подкрепата на Москва за инициативата е част от стремежа ѝ да оправдае намесата си в Сирия чрез изтъкване на връзките между християнското население и Русия, заявиха активисти от опозицията.

От своя страна Абдула се надява да засили връзките си с Русия, за да запази влияние в случай на срив на режима на Асад, заявиха опозиционните активисти.

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа