Гонят култовата «Лада» от Европа

Гонят култовата «Лада» от Европа
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    03.07.2020
  • Сподели:

Поради новите екологични изисквания култовата руска марка автомобили «Лада» напуска европейския пазар. Феновете обаче не искат да се примиряват с това. Петицията с искане да не се прогонва «Лада» от Европа само за няколко часа събра няколко хиляди подписа. Изданието обяснява защо автомобилът е толкова любим в Европа.

 

Focus: Гонят култовата "Лада" от Европа, последната надежда е Путин

 

Поради новите изисквания за обема на вредните емисии в атмосферата, руската култова марка автомобили «Лада» е принудена да напусне европейския пазар. Германия не прави изключение. Но феновете не искат да се примирят с това.

 

Focus: Гонят култовата "Лада" от Европа, последната надежда е Путин

 

Петиция, адресирана до АвтоВАЗ, „майчиния концерн“ Renault-Nissan, който притежава 25% от акциите, до руското министерство на икономическото развитие и руското посолство в Германия с искане да не се позволи «Лада» да напусне германския пазар само за няколко дни събра 1, 5 хиляди подписа.

Мнозина обвиняват Renault-Nissan за спиране на износа на автомобили за Западна Европа.

Французите закупиха дял от руския автомобилен производител още през 2008 г., но очевидно виждат в лицето на «Лада» конкурент на своята Dacia.

 

Focus: Гонят култовата "Лада" от Европа, последната надежда е Путин

 

Историята на «Лада» започна с лицензираното производство на модела FIAT 124.

За целта в град Ставропол бе построен огромен автомобилен завод, градът символично бе преименуван в чест на италианския комунист Палмиро Толиати.

Напускането на Лада би било сериозна загуба за автомобилния „пейзаж“. В края на краищата, 4×4/Niva може да се нарече основният старейшина на целия автомобилен пазар.

В същото време автомобилът е доста подходящ за ежедневна употреба и благодарение на малкия си радиус на завиване той е буквално създаден за градски трафик. Между другото, ниската цена за ремонта му играе важна роля. Началната цена от 11 хиляди евро също е много атрактивна, а отвътре автомобилът изобщо не прави впечатление на „микролитражка».

 

Focus: Гонят култовата "Лада" от Европа, последната надежда е Путин

 

Имайки това предвид, не е изненадващо, че моделът се произвежда почти 45 години и има много почитатели, сред които, между другото, е и руският президент Владимир Путин.

Кой знае, може би тежката дума на Кремъл все пак ще спаси този автомобилен «посланик» на Русия в чужбина?

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа