Мисисипи гласува за премахване на емблемата на Конфедерацията от щатския флаг

Мисисипи гласува за премахване на емблемата на Конфедерацията от щатския флаг
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    30.06.2020
  • Сподели:

Законодателите от Мисисипи гласуваха с подавляващо мнозинство за премахването на емблемата на Конфедерацията от флага на щата, на фона на масовото анти-расистко движение.


"Днес бъдещето пусна корени в настоящето. Днес ние и останалата част от нацията можем да гледаме на щата си с нови очи, с гордост и надежда", заяви председателят на Камарата на представителите Филип Ган, след като и двете палати на щатския конгрес одобриха мярката.


Спорният флаг почти веднага бе премахнат от щатския Капитолий в столицата на Мисисипи, Джаксън, като републиканският губернатор Тейт Рийвс по-рано потвърди, че ще подпише законопроекта, заявявайки, че е "време да приключим с аргументите и разделението за символа от 1894г."


Мисисипи беше последният щат в САЩ, чийто флаг съдържа емблема на Конфедерацията и доскоро се колебаеше да я промени без по-широка обществена подкрепа. На последния референдум по този въпрос през 2001 г. почти две трети от избирателите решиха да го запазят такъв, какъвто е.


Въпреки това, пред нарастващия натиск за справяне с расовата несправедливост на фона на протестите от движението на Black Lives Matter в цялата страна, законодателите на щата ускориха законопроекта и назначиха комисия за проектиране на ново знаме.

Станете почитател на Класа