Guardian: Америка вече не е силата на доброто - европейците са разочаровани от САЩ поради коронавирус

Guardian: Америка вече не е силата на доброто - европейците са разочаровани от САЩ поради коронавирус
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    30.06.2020
  • Сподели:

Повечето европейци са загубили доверие в Америка след избухването на COVID-19, пише The Guardian, позовавайки се на ново проучване на общественото мнение. Според проучването, по-малко вероятно е гражданите на ЕС да възприемат САЩ като лидер или надежден съюзник.

Коронавирусната криза предизвика рязко влошаване на възприятието на САЩ в очите на европейците. Това се доказва от обширни нови анкети, поръчани от Европейския съвет по външни отношения (ECFR), пише The Guardian.

Повече от 60% от анкетираните в Германия, Франция, Испания, Дания и Португалия заявиха, че са загубили доверие в Америка като световен лидер. Според проучването пандемичният шок „ травмира “ гражданите на ЕС, причинявайки им чувство на „ самота и уязвимост “.

В почти всички проучени страни повечето хора казват, че са започнали да възприемат САЩ по-негативно след избухването на COVID-19. Отрицателното отношение към Америка е най-силно изразено в Дания (71%), Португалия (70%), Франция (68%), Германия (65%) и Испания (64%).

В своя анализ на данните политическите експерти Сузи Денисън и Павел Зерка твърдят, че доверието в САЩ „е било ерозирано “. Те посочват като причина неуспешните опити на страната да преодолее здравната криза и не достатъчно пълната подкрепа на трансатлантическия съюз.

В скорошно интервю за The Guardian германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че светът трябва да наруши навика да мисли, че Америка все още се стреми да стане световен лидер. Проучването показва, че общественото мнение вече е наясно с тази промяна.

„ Доверието на европейците в Съединените щати изчезна“, се казва в доклада. - Мнозина бяха шокирани от хаотичния отговор (на американците. - InoTV ) на C OVID -19; липса на солидарност с европейците, която те показаха на 12 март, след като затвориха граници с членове на Шенгенската зона; и липсата на тяхната водеща роля в решаването на проблема с коронавирусната криза на глобално ниво  -  или поне участието им в решаването на този проблем (ако изключим словесната схватка със Световната здравна организация) . “

Увереността в бъдещето на трансатлантическото партньорство е толкова ниска, че само 2% от анкетираните в Германия и 3% във Франция заявяват, че очакват американска помощ за възстановяване на икономиката на ЕС. „ Европейците научиха, че Съединените щати вече не са най-добрият приятел за Европа в трудни времена “, предполага Денисън.

Анализът на ECFR показва, че промяната в настроението на Европа не се ограничава до враждебност към Доналд Тръмп или малтретирането на администрацията му от вирусната епидемия в САЩ. Авторите му смятат, че в момента в ЕС съществува по-дълбока неувереност, че Америка е сила, действаща за доброто, отдадена на многостранността и е в състояние да ръководи света.

Тръмп никога не е криел антипатията си към ЕС. Той обвини европейските държави, че са "откъснали " САЩ в търговията. Освен това наскоро той нареди изтеглянето на 10 хиляди американски войници от Германия, припомня изданието.

Авторите на изследването стигат до заключението, че ако САЩ не възглавят многостранната система, тогава европейците ще искат ЕС да поеме по-голяма отговорност при решаването на международни проблеми, включително пандемии и екстремни климатични ситуации.

Проучването показа също, че отношението към Русия като цяло остава непроменено. Изключение е Италия, където почти една четвърт от анкетираните казаха, че възприемат страната по-положително в резултат на пандемията. В началния етап на извънредната ситуация в страната Москва изпрати помощ в Ломбардия, най-засегнатата от коронавируса, отбелязва The Guardian.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа