COVID-19 и канабис

COVID-19 и канабис
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.06.2020
  • Сподели:

Отрази ли се пандемията на пазара на наркотици и как точно? Дали и там можем да говорим за презапасяване, както стана в началото с продуктите от първа необходимост от магазините? Тези отговори търсят от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA).

Като начало се оказва, че продажбите на марихуана на черния пазар в интернет са нараснали значително през първите месеци на пандемията. Това е установено в проучване на EMCDDA, публикувано в специализираното издание Journal of Medicine.

Резултатите от изследването, направено сред три популярни за европейците тъмни онлайн пазари, показват, че купувачите рязко са засилили поръчките на марихуана през първите три месеца на годината.

През март предимно купувачи от Европа са поръчали 14 289 дози марихуана от Cannazon, Versus и Agartha, в сравнение с 11 036 през януари. Това означава увеличение на продажбите с 30%.

Според експерта от Европейския център по наркомании Теодора Грошкова ограниченията и социалната дистанция през февруари и март могат да обяснят внезапния растеж на онлайн търсенето на контрабанден канабис. И все пак тя пояснява, че още е трудно да се каже точната причина.

Нейното обяснение е, че или купувачите са искали предварително да се запасят за престоящите седмици, или просто повече хора, които употребяват канабис, са открили онлайн търговията като удобен канал за разпространение заради ограничените социални контакти.

Въпреки нарастването на онлайн продажбите на марихуана, EMCDDA отчита, че общият приход от тези продажби е спаднал през същия период.

Това има своето обяснение - макар продажбите на дребно на марихуана да са се увеличили, са намалели купувачите на едро, които съставляват голяма част от бизнеса с наркотици на черния пазар в интернет.

Някои дилъри, които си набавят наркотици от черния пазар в мрежата, са спрели да поръчват количества, заради невъзможността да се свържат с купувачите на живо и съответно да продадат стоката.

На пазара за канабис Cannazon, където са отчетени по-голямата част от всички продажби в проучването и единственият, от който изследователите са успели да съберат данни за цените, продажбите са паднали от около 2,1 милиона долара през януари до 1,7 милиона долара през март.

Отчетено е, че докато продажбите на марихуана за количество от 10 грама са нараснали с 46% - от 1725 през януари до 2521 през март, продажбите на килограми марихуана са паднали с 36%, което е от 5702 през януари до 3652 през март.

"Когато възможностите за препродажба са ограничени и затруднени, дилърите не са толкова заинтересовани да вложат по-голяма сума за покупка", обяснява Грошкова.

На тъмния пазар за наркотици в интернет обаче само Cannazon има видими цените на наркотиците.

Отделно проучването се спира на Cannazon, Versus и Agartha, тъй като тези сайтове са атрактивни за европейския пазар на наркотици. Тоест изследователите не могат да кажат със сигурност, че същите тенденции се наблюдават и в САЩ.

Има предположения, че и там се повтаря моделът за по-голямо търсене на дребно в инернет, но това по думите на Грошкова би било спекулативно.

Други експерти обаче предупреждават да не се прибързва със заключението, че пандемията стои зад ръста на продажбите на марихуана в интернет.

Професорът от университета "Карнеги Мелън" в Пенсилвания, който също изследва черния онлайн пазар, изтъква малкия брой включени пазари и краткия период от време, който обхваща само началото на световната пандемия.

"Техният анализ е стабилен. Въпросът е колко пълни са данните, с които са работили", коментира професорът и бивш консултант в EMCDDA Николас Кристин. По-конкретно той отбелязва, че проучването не измерва дали разрастващите се продажби на марихуана са продължили и през следващите месеци от блокирането. Съответно не могат да се правят изводи за дългосрочните ефекти на пандемията върху пазара на наркотици в интернет.

Експертът отбелязва, че обичайно след като даден сайт се появи, скоро бързо набира потребители, преди да бъде закрит от органите на реда.

Но в случая на Cannazon той не е нов и е онлайн вече повече от година. Тоест причината за ръста на продажбите му може да се търси другаде.

Освен продажбите онлайн, Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании разглежда и някои форуми, за да проучи какво казват дилърите за ефектите на пандемията върху бизнеса им.

За някои от тях COVID-19 е забавил доставките, други са прекратили дейността си.

Много други обаче рекламират, че остават активни по време на пандемията и дори отправят специални оферти за клиентите. Правят се и отстъпки, като се намалява например и минималното количество за поръчка.

Някои предлагат на купувачите си различен начин на доставка - например да скрият наркотика на дадено място, откъдето купувачът да си го вземе.

Друг дилър, от платформата Dread, пък използва затрудненията покрай епидемията, за да подкани потребителите да купуват своевременно, "тъй като не знаем колко ще отнеме доставките и докога ще продължат".

Ако пандемията на коронавирус наистина доведе до трайно увеличаване на продажбите на марихуана или други наркотици, това може да остане тенденция и след края й, опасява се експертът от Европейския център за наркомании Теодора Грошкова.

Притеснението й идва от практика в миналото. Преди около десетилетие на пазара на наркотиците се появява фентанилът, което е отчасти свързано с недостига на хероин. Но след като хероинът отново се появява на пазара, продажбите на фентанил остават със същия темп.

Тоест, по думите на експерта, вече е наблюдавано, че промяната в пазара на наркотици поради временни кризи, остава и след края на конкретната криза.

Затова, ако след COVID-19, пазарът на марихуана се пренесе по-категорично на черния онлайн пазар, именно там ще трябва да насочат усилията си и съответните органи в борбата срещу разпространението на наркотици.

Станете почитател на Класа