Швеция сгреши със стратегията

Швеция сгреши със стратегията
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    04.06.2020
  • Сподели:

Водещият епидемиолог на Швеция призна, че страната е сгрешила със стратегията си в битката срещу коронавируса. "Прекалено много хора починаха твърде рано. Трябваше да предприемем повече мерки", каза Андерс Тегнел.

 

 

 

Шведският водещ епидемиолог Андерс Тегнел за първи път отправя критика към шведската стратегия за битката срещу новия коронавирус. Това е най-значимият експерт в страната, който съветва правителството от началото на пандемията. В интервю за шведско радио той критикува своите решения и действията на управляващите. Според него, Швеция е трябвало да предприеме още в самото начало много повече мерки за ограничаване на разпространението на заразата. Страната е имала потенциала да действа по-успешно. "Щеше да е много добре, ако знаехме какво точно да затворим, за да водим по-ефикасна битка срещу вируса. Прекалено много шведи починаха твърде рано."

Днес Швеция би действала по друг начин

Ако днес Швеция би се сблъскала отново със същата болест, с вече събраните знания и опит страната би поела по друг път в битката: някъде между шведския път и пътя, по който тръгнаха останалите страни по света, казва епидемиологът. Няма как обаче да знаем кои мерки в другите страни са били най-ефикасни, смята Тегнел, тъй като страните са предприели най-различни мерки едновременно.

Андерс Тегнел стои зад разработването на шведската стратегия в битката срещу вируса. Швеция наложи сравнително леки ограничения. Страната не затвори училищата и магазините, нито пък ресторантите. Събиранията на хора бяха забранени едва от 50 души нагоре.

Твърде много жертви

Мнозина шведи първоначално одбряваха стратегията на страната си. Но постепенно критичните гласове стават все по-силни. Швеция даде особено много жертви по време на пандемията. До днес в 10-милионната страна от Ковид-19 са починали около 4500 души. Официално регистрираните случаи на зараза са 39 000. За сравнение: в 80-милионна Германия, която наложи строги ограничения, жертвите на новия коронавирус са малко над 8500.

Станете почитател на Класа