Имунитет срещу коронавирус само 6 месеца?

Имунитет срещу коронавирус само 6 месеца?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    28.05.2020
  • Сподели:

Прекараната инфекция от коронавирус изглежда създава имунитет само за 6 месеца, алармират учени от университета в Амстердам, които са изследвали антитела на пациенти.

 

 

Имунитетът към новия коронавирус изглежда се задържа само в продължение на 6 месеца, сочи проучване на университета в Амстердам. Там са изследвали антителата в организмите на 10 мъже над 35-годишна възраст, които са прекарали заболяване от четирите вида коронавируси, включително и от Sars-CoV-2.

"Стряскащо кратка защита"

Анализите са били правени на всеки три и шест месеца. Учените открили, че „продължителността на защитния имунитет е стряскащо кратка". Установено било също, че още след шестия месец броят на антителата намалява радикално, а броят на нови инфекции силно нараства.

Учените твърдят, че различните видове коронавируси нямат много общи черти помежду си, като се изключат симптомите, характерни за настинки, които те предизвикват.

Същественото в новите изводи обаче е това, че прекараните заболявания от всички видове коронавируси явно създават имунитет за много кратко време, след което броят на антителата радикално спада. Предполага се, че когато Sars-CoV-2 се развие като сезонен грипен вирус, създаденият към него имунитет ще бъде също така кратък.

Имунизационни паспорти и стаден имунитет

Този факт очевидно поставя под въпрос плановете на множество правителства да издават т.нар. паспорти за създаден имунитет. Предвидено беше те да се дават на хората, което вече са прекарали Ковид-19, за да имат те право да пътуват в чужбина и да установяват социални контакти без ограничения.

Учените от Амстердам предупреждават, че новите изследвания явно ще обезсмислят и теорията за стадния имунитет, след като имунната защита срещу новия коронавирус намалява само след 6 месеца.

Станете почитател на Класа