Гнилият морков на МВФ

Гнилият морков на МВФ
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    28.05.2020
  • Сподели:

В Украйна е приет и влезе в сила нов закон за подобряване на механизмите за регулиране на банковата дейност.

Няма смисъл да се помни дългия номер на този закон - дори украинската преса го нарича „анти-Коломойски“. Законът е приет от Украйна по искане на МВФ. Основният кредитор на страната настоява на бившия собственик на най-големия частен, а вече държавен “Приватбанк”, да бъде забранена всяка възможност да иска връщането на правата над банката или, още по-опасно, да се предотврати бъдещата приватизация на “Приватбанк”.

Законът е приет с бой - до последно в Радата нямаше увереност, че олигархът Игор Коломойски няма да купи необходимия брой депутатски гласове, за да блокира решението. Президентът Зеленски дори трябваше да пристигне в Радата, за да окаже необходимото дисциплинарно влияние върху народните депутати чрез присъствието си. Това поведение на Зеленски явно беше принудено. Всъщност, доскоро, до миналата година, той прави всичко възможно, за да избегне директен отговор на тайнствения въпрос „Чий е Приватбанк?“, като предпочита да казва, че това не е въпрос за него, а в конфликта около “Приватбанк” именно съдът трябва да постави последната точка.

Очевидно обаче, западните финансисти и политици, които дават заеми на Украйна, в никакъв случай нямаше да пуснат случая с “Приватбанк”. Освен това Коломойски дори не скри, че може да купи почти всяко решение на украинския съд в своя полза. Наистина национализацията на “Приватбанк” бе проведена справедливо, но ясно без да се спазват много от „буквите“ на многобройните украински закони. Поради това от Зеленски се изискваше да спре „да играе съдебно правосъдие“ и да блокира за Коломойски всяка възможност да си върне „Приватбанк“. И тогава украинските финанси отново „запяха романса“, че отново няма пари в мършавия бюджет на страната.

Зеленски в речта си по време на приемането на закона призова парламента да приеме закона. Той подчерта, че приемането му ще позволи на страната да получи дългоочаквания транш от МВФ в размер на 2 милиарда долара, който трябва да бъде първото плащане на фонда в новата, тригодишна програма за финансиране на Украйна. Новият закон за банките, заедно със закона за продажбата на земеделска земя, приет в същия ден, уж трябва да отвори на Украйна пряк път към дългоочакваните заеми на МВФ.

Но реалността се оказва много по-тъжна за Украйна“. Внезапно се оказа, че за да получи траншове от МВФ, тя трябва да изпълни няколко нови условия, които досега не бяха известни. Освен това условията са подредени така, че без тяхното изпълнение определена част от програмата на МВФ е просто блокирана. Разбира се, може да се каже, че това е „предателство“ и „измама“ от МВФ. Но нека не бъдем така емоционални, не забравяйте, че фондът последно промени условията за получаване на заеми от Украйна на 8 май, само седмица преди гласуването на „анти-Коломийския“закон.

Фондът нарече новите изисквания за Украйна „структурни маяци“. Тези условия за получаване на нови заеми са свързани с действията на страната в няколко ключови области едновременно: енергетиката, банковата, финансовата, фискалната, съдебната и медицинската системи.

В същото време МВФ не изключва условията за кредитиране да бъдат „коригирани“ в бъдеще. Всъщност това означава, че програмата за кредитиране може да бъде спряна или напълно замразена, ако Киев внезапно реши да промени някои подробности от сделката. В допълнение, от Украйна може да се изисква по всяко време да изпълни нови, допълнителни условия - или значителна трансформация на старите. Като цяло, обикновено дългово робство, нищо ново.

Разбира се, те решиха да подсладят малко горчивото хапче за Киев: МВФ потвърди, че първият транш от заема, макар и с малко по-малка сума, 1,9 милиарда долара, може да дойде веднага след като фондът „усъвършенства“ исканите банкови и съдебни закони. Освен това никой дори не иска да използва целевия транш по този начин - средствата ще отидат за директно попълване на украинския бюджет, който се разпада по шевовете. В Киев очакват, че тази "манна небесна" може да падне в Украйна още в началото на юни.

Но за да получи останалите траншове, наистина трябва да се „изпоти“. Условието на втория транш е цялостната реформа на “Нафтогаз”, на съдебната реформа, както и превръщането на данъчните и митническите служби в едно юридическо лице, което ще осъществява цялостен контрол върху икономическата дейност в страната. Банковият сектор няма да остане на мира: до лятото Националната банка на Украйна трябва да одобри план за работа с проблемни активи на държавните банки и да премахне „прецедента на Коломойски“, като въведе строг контрол върху дейността на юридически и физически лица, свързани с банките. И накрая, пред Фонда ще трябва да се отчетат средствата от държавния бюджет и международната финансова помощ, които са изразходвани за борбата срещу коронавируса. Накратко, МВФ постоянно държи морков със заеми пред властите в Киев ... И те тичат след него, без дори да мислят за последствията и че заветният морков може да се окаже изгнил...

 

 

Алексей Анпилогов   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа