“Ислямска държава” отново набира сила

“Ислямска държава” отново набира сила
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    28.05.2020
  • Сподели:

Житните полета горят в северен Ирак. Те са подпалени от бойците на “Ислямска държава”, които искат да върнат атмосферата на страх и терор. Отново започват атаки срещу правителствени войски и полиция, както в Ирак, така и в Сирия. От началото на април терористите предприеха няколко добре организирани атаки срещу частите на сирийската армия, в района на Палмира битката продължи няколко часа. След това последваха атаки в Киркук, Диале, Салах ад-Дин. На 28 април терористите щурмуваха и взривиха централата на службата за сигурност в Киркук. След тях бяха нападнати шиитските милиции северно от Багдад.

Международна коалиция, ръководена от САЩ, започна да ограничава своите операции преди 14 месеца, след като сирийската армия окупира последния бастион на “Ислямска държава” в провинция Деир ез Зор в Сирия - град Багуз Фавган. Изглеждаше, че терористичният „халифат“ е престанал да съществува. Специалната операция на американската армия за унищожаване на "халиф" Абу Бакр ал Багдади през октомври 2019 г. беше наречена във Вашингтон последен удар, но това заключение беше преждевременно.

През януари тази година Съветът за сигурност на ООН предупреди, че “Ислямска държава” се съживява отново. Организацията е възстановила подземната си мрежа е и започнала атаки в преди тихите райони на Сирия и Ирак.

“Ислямска държава” остава една от най-силните терористични организации в света“, казва специалистът по борба с тероризма Гуидо Щайнбер от Германската фондация за наука и политика. “През 2010 г., преди началото на бързото си разрастване, тази организация имаше едва 700 бойци. Сега има от 2 до 3 хиляди и те са много опасни”.

Други оценки звучат още по-тревожно. Специалният пратеник на САЩ в международната коалиция Джеймс Джефри смята, че в “Ислямска държава” има от 14 до 18 хиляди бойци. Терористите все още имат добро финансиране. Отделът за антитерористични операции на Генералния инспектор на отбраната на САЩ публикува доказателства, че организацията разполага със стотици милиони долари и продължава да събира приходи чрез престъпните си мрежи.

Разпространението на коронавируса беше в полза на джихадистите. През март “Ислямска държава” призова за повишена на военната активност, докато много правителства бяха разсеяни от борбата с коронавируса. Малко преди смъртта си "халиф" Ал Багдади издаде видео съобщение, в което обяви основната задача на "Ислямска държава" да освободи затворниците в сирийските затвори, където са разположени около 2000 бойци. Затворите са в контролираната от кюрдските милиции територии. Поради нахлуването на турски войски, кюрдите бяха принудени да намалят броя на охраната и отслабят режима на затворите. Сега там има размирици, безредици, правят се опити за бягство.

Американците се изтеглиха от четири военни бази в Ирак, оставайки само в две. САЩ вече не участват в съвместни операции с иракската армия. Въпреки изчезването на "халифата" и смъртта на Ал Багдади, терористичните групировки отново засилват и увеличават своята бойна ефективност. Добрата подготовка за нападенията предполага, че терористите имат достъп до информация за движението на войските.

Обявените от терористите „удари за отмъщение“ не бяха извършени, но беше спечелено време за събиране на сила. Масовите протести в Ирак в края на миналата година също бяха в полза на терористите. Протестите доведоха до оставката на правителството, до продължителното политическо объркване в Ирак, което позволи на “Ислямска държава” да си поеме въздух и да започне подготовка за ново настъпление.

Хасан Хасан, директор на Центъра за глобална политика (САЩ), смята, че е трудно да се сложи край на тероризма напълно без координирана международна намеса. Отделни тактически операции не решават основната задача; необходими са широки антитерористични дейности, каквито бяха съкратени преди година. Въпреки това, триенето между САЩ и Ирак пречи на съвместните операции, както стана, например, по време на нападението над Мосул. Сега в Ирак “Ислямска държава” нанася удари там, откъдето американците са изтеглили своите бази. Ако ситуацията не се промени в рамките на няколко месеца, ще бъде много по-трудно да се сдържа терористичната групировка, отколкото сега.

 

 

Дмитрий Седов   Превод: В. Сергеев

 

 

Станете почитател на Класа