Стратегията на Държавния департамент на САЩ за противодействие на Русия и Китай

Стратегията на Държавния департамент на САЩ за противодействие на Русия и Китай
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    22.05.2020
  • Сподели:

Държавният департамент на САЩ публикува доклад за „конкурентната стратегия срещу Китай и Русия", в който изброява мерките, които би трябвало да помогнат на Вашингтон да накара противниците му „да вървят по-бавно".


В документа, подготвен от държавния секретар за международна сигурност и неразпространение, Кристофър Форд, се посочва, че той е „вдъхновен от стратегията за национална сигурност на САЩ", публикувана през 2017 г.


„Китайската народна република и Русия представят различни стратегически предизвикателства пред преобладаващия международен ред, основан на правила и трябва да намерим стабилни и креативни отговори на безброй конкурентни предизвикателства, които представя тяхното поведение", се казва в текста.


В този контекст Форд подчертава необходимостта Вашингтон да „ограничи ревизионистките заплахи, които нашите конкуренти представляват за международната сигурност и стабилност". "Това включва възпрепятстване на усилията на нашите конкуренти да откраднат или да принудят трансфера на модерни технологии, които улесняват съвременната военна сила, която Москва и Пекин целят, в усилията си да демонтират съществуващия либерален международен ред", казва той.


Според доклада "през последните 20 години Китай и Русия постигнаха значителен напредък в увеличаване на геополитическата си сила срещу Вашингтон, което им предоставя възможност да действат с нарастваща агресивност срещу американските интереси и системата в следвоенния период."


Като стратегия срещу тези страни Форд подчертава, че е необходимо „да помогнем на САЩ и техните съюзници да бягат по-бързо в тази конкуренция и да работят така, че онези, които се опитват да се състезават с нас, да вървят по-бавно ".


За да се развие тази стратегия, на САЩ се предлага следното:


Да се стимулират продажбите на продукти от американската промишленост, особено тези в сектора на Космоса и отбраната
Поддържане и увеличаване привлекателността на нашите ценности и идеали, както и на правителството и обществото на Съединените щати.
Засилване на международното сътрудничество

 

Междувременно, за да се справи с Китай и Русия, Форд предлага:
Да се продава оръжие, за да се увеличат възможностите на партньорите, „директно да противодействат на злото влияние и агресия на Китайската народна република и Русия"


Предотвратяване - чрез износ, чуждестранни инвестиции и визов контрол - „прехвърлянето на опасни технологии в Китай и Русия, така че те да не се използват в отбраната и сигурността"


Създаване на „предпазни коалиции, за да направят възможностите на развиващите се противници да заплашват възможно най-трудно, бавно, скъпо и ненадеждно "


Използване на санкции срещу „дестабилизиращо, незаконно или проблемно поведение" от тези страни


Разработване на "ефективни и проверими мерки за контрол на оръжията, които спомагат за предотвратяване на заплахи от потенциални противници, увеличаване на прозрачността и стратегическата предвидимост, намаляване на риска от ескалация и предотвратяване на провокативни и дестабилизиращи действия"


Въпреки конкурентната стратегия, в доклада се посочва, че " Вашингтон ще продължи да търси сътрудничество с Пекин и Москва в области, където е възможно, включително за контрол на оръжията и мироопазващи действия".


През март президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще предложи на Русия и Китай нова тристранна инициатива за контрол на оръжията, „за да избегнат скъпата надпревара с оръжия и да работят заедно за изграждането на по-добро, по-безопасно и проспериращо бъдеще за всички. "


От своя страна Съветът за национална сигурност на САЩ също така потвърди желанието си да "засили режима на неразпространение на ядреното оръжие и да включи Китай и Русия за постигане на проверим и изпълним контрол върху оръжията, който насърчава световната сигурност".

Станете почитател на Класа