САЩ наложиха вето на проекто-декларация в Съвета за сигурност за Венецуела, предложена от Русия

САЩ наложиха вето на проекто-декларация в Съвета за сигурност за Венецуела, предложена от Русия
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    22.05.2020
  • Сподели:

САЩ не позволиха на Съвета за сигурност на ООН да приеме проекта на декларация за Венецуела, предложен от Русия, осъждащ намесата във вътрешните работи на Венецуела и нарушаването на нейния суверенитет.


"Това е проектът, предложен от Русия за приемане след днешната среща за Венецуела в Съвета за сигурност. Без обвинения, само с основни общи неща. Той беше ликвидиран от САЩ девет минути след началото с мълчание. Някакви въпроси доколко „конструктивна" е позицията на САЩ по отношение на Венецуела? ", написа в Twitter Дмитрий Полянски, заместник-посланик на Русия в органа на ООН.


Според текста на руския проект „членовете на Съвета са обсъдили скорошните събития във и свързани с Венецуела и отхвърлят заплахите за употреба на сила, както е предвидено в Хартата на ООН, а също потвърждават отново съответните резолюции, осъждащи тероризма във всичките му форми и прояви и използването на наемници. "


„Членовете на Съвета за сигурност призовават за разрешаване на ситуацията във Венецуела чрез диалог между самите венецуелци без външна намеса с мирни политически средства в съответствие с глава VI от Хартата на ООН в рамките на нейната Конституция и с пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Венецуела ", се казва в документа.


Миналата седмица Венецуела денонсира пред Съвета за сигурност на ООН, че „Колумбия и САЩ са организирали, обучили, финансирали и защитили въоръжени групи наемници и терористи, участващи в неуспешния опит за морско нахлуване на венецуелска територия на 3 май."

Станете почитател на Класа