Минският процес като обект на мошеничество

Минският процес като обект на мошеничество
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.05.2020
  • Сподели:

Това, че Киев няма да изпълнява задълженията си, произтичащи от Минските споразумения, е ясно отдавна. Това обаче не трябва да се сочи изрично и украинските власти бълват „нови идеи“. Така се държат измамниците и видеоконференцията на Тристранната контактна група (ТКГ) на 14 май потвърди това.

Идеята за „консултативен съвет“, който може да се превърне в платформа за диалог между украинското правителство и представители на ДНР/ЛНР, е погребан в Киев. Опитите за популяризиране на тази идея от някои служители на кабинета на президента доведоха до разцепление в парламентарната фракция „Слуга на народа“, до неонацистки протести и до атака срещу съветника на секретаря на украинския съвет за сигурност Сергей Сивоха. В резултат създаването на „консултативен съвет“ бе заличено от дневния ред и Сивоха беше ритуално уволнен.

След като се справи с това, Киев започна имитация на дейности за мирно уреждане. „Украинската страна предложи да започне рестартирането на работата на Тристранната контактна група“, чете се в изявление, разпространено от кабинета на президента на Украйна. Вицепремиерът Алексей Резников е назначен за заместник-ръководител на украинската делегация в ТКГ, в подгрупите въведоха заместник-министри и депутатите-председатели на профилните комисии на Върховната Рада. Наричаха го „надграждане на статута“ на ТКГ. И обявиха нежеланието си да общуват с представителите на ДНР/ЛНР, поискаха да се включат в контактната група „независимите“ представители на Донбас - имигранти от организации, несвързани с републиките и имигрантите, които са заминали за териториите, контролирани от Киев. „Ще ги поканим на всички следващи срещи на контактната група“, заяви ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак.

Преговорите губят всякакъв смисъл, Киев иска и може да разговаря само сам със себе си. Затова за “представители” на ДНР и ЛНР на срещите в Минск са назначени, както отбеляза външният министър на ЛНР Владислав Дейнего, “удобни ръчни псевдопредставители”.

Те не могат да подписват никакви документи; тяхната задача е да имитират участие в процеса на преговори. Целта на операцията е да се премахнат неподвластните на Киев Донецка и Луганска народни републики като предмет на преговорите в Минск. “Украинската делегация отказа всякакъв пряк диалог с представители на ДНР и ЛНР ... Това е нашата принципна украинска позиция ... Без преки преговори", каза украинският външен министър Дмитрий Кулеба след срещата на 14 май. Срещата беше напълно без резултат. Позицията „няма преки преговори“ прави следващите срещи на ТКГ безполезни.

Представителят на Русия в контактната група Борис Гризлов отбеляза, че Украйна нарушава прилагането на пакета мерки за изпълнение на споразуменията от Минск и нарушава съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Сривът на изпълнението на мерките бе задълбочен от украинската страна с това, че президентството на страната разпространи заявление за “невъзможността” да се връчи особен статут на ЛНР и ДНР в конституцията. Това пряко противоречи на 11 точка от Минските споразумения.

Всичко по-долу изглежда очевидно. След като мамят с псевдопредставителите на Донбас, украинските власти напълно отслабват процеса в Минск. Осъзнавайки, че Москва няма да съучаства в измамата, Киев умишлено отказва набора от мерки за изпълнение на Минските споразумения, договорени на 12 февруари 2015 г. от лидерите на Германия, Русия, Франция и Украйна. Франция и Германия все още не са отговорили на това (а трябва).

Но САЩ, които нямаха нищо общо с Минския процес, заявиха чрез прословутия заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Джордж Кент, че Вашингтон е против провеждането на избори в Донбас, докато границата на републиките с Руската федерация не бъде прехвърлена под контрола на въоръжените сили на Украйна. Подобно прехвърляне на граничен контрол в ръцете на украинската армия би означавало, че всички противници на режима на Киев в Донбас ще бъдат унищожени или изгонени. С изявлението на Джордж Кент американската администрация постави най-големия пирон в ковчега на Минските споразумения.

И така, кой все пак ще постигне мир в Донбас, където вече шест години убиват хора? Според мониторинговата мисия на ООН през май броят на жертвите сред цивилното население на Донбас отново нараства; само между 1 и 6 май са регистрирани 11 случая на убийства или наранявания на цивилни (четири жертви са деца). И напрежението на границите на Руската федерация остава. Зеленски, заедно с тези, които разработват политиките за него, изпълнява същите функции в това отношение като Порошенко и неговото обкръжение.

 

Святослав Князев   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа