ЕС пропуска още един шанс да поведе

ЕС пропуска още един шанс да поведе
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    10.04.2020
  • Сподели:

Точно когато 500 милиона тревожни европейци могат да използват координирано ръководство за облекчаване на ограниченията заради коронавируса, какво получават от Брюксел? Тишина!


Тъй като блокирането продължава да има своето влияние върху психичното благосъстояние на милиони хора по целия свят, а социалната изолация се затруднява още повече от яркото пролетно слънце в цяла Европа, всички искаме да знаем едно: кога ще свърши този кошмар ? И по-важното: кой ще реши, че всички ще бъдат в безопасност да се върнат към нещо подобно на нормалното?


Защото сега става ясно, че никой човек или институция не е в състояние да ни каже. Не Световната здравна организация, не китайските власти, не нашите различни национални правителства и не Борис Джонсън.


И така, както се случи след избухването на Ковид-19, всяка държава е оставена да го направи сама, а в „Обединена Европа" това изобщо не помага.
От самото начало националните правителства вземат едностранни решения по такива въпроси като затваряне на граници, анулиране на полети на авиокомпании и ограничения за износ на медицинско и защитно оборудване, местно производство.


Всичко е малко неприлично, уж обединени, но „Всеки за себе си".


Една изключителна черта на пандемията е липсата на кохезия от тази предназначена за слава наднационална институция - Европейския съюз. Неговите усилия за водеща – или поне някаква - роля в работата с Covid-19, остават изключително разочароващи.


След като се позиционира над пет десетилетия като орган за управление на общоевропейските проблеми, бихте си помислили, че Брюксел ще измисли невероятно сложна и ефективна стратегия за справяне с избухването на поредната континентална война, въпреки че този път врагът е невидим.


И тъй като те очевидно не са направили това, какво, по дяволите, са правили?


Защото една от често прославяните мисии на ЕС е да осигури чадър на всички, които да се съберат отдолу като едно голямо и щастливо евросемейство, във все по-близък съюз.


Опасностите да се приближим твърде много причиняват кошмарни състояния в болниците от Атина до Амстердам, като жертвите на коронавирус стават хиляди, поддали се на тази болест убиец.Заключванията са били сурови, но също така са били несъвместими във времето на тяхното изпълнение и съвсем не координирани.


И макар драконовите ограничения за блокиране на невероятно общителния италиански народ да вземат огромна цена, като дори певците на балкона най-накрая се изморяват да поддържат смело лице, а властите там все още не са готови да облекчат спирането.


Междувременно, точно на север, Австрия говори за „възкресяване на магазините след Великден", Дания мисли да възстанови училищата и работните места, а на запад Испания обсъжда възраждането на Ла Лига само няколко седмици по-късно.


Във Великобритания от слънчевото греене има хора, които вярват, че нещата се подобряват, когато явно не е така. Броят на смъртните случаи, регистрирани вчера, достигна пика от 854, министър-председателят е в интензивно отделение и току-що приключи втората седмица от заключването.
Ухан, китайският град, където всичко това започна, беше напълно затворен за осем седмици и едва сега започва да отхлабва хватката, но без да изоставя суровите си ограничения за движение.


И отново, никой не посочва това или не признава различните срокове на действие в цяла Европа, когато точно това е необходимо.


Без тази координация някои лекари се опасяват, че може да има нов скок на инфекциите, тъй като една страна премахва ограниченията, а други остават затворени. Хората ще продължат да стават все по-тревожни, отегчени, непокорни и лъжливо оптимистични, когато няма кой да им помогне.


Със сигурност ЕС е отключил някаква финансова помощ, която може да е от полза за борещите се икономики, но всъщност далеч не е това, което търсят 500-те милиона души от блока. Те искат успокоение, насоки за посоката на пътуване при справяне с убиеца на прага им и се надяват, че това в крайна сметка ще приключи. Независимо дали това ще е следващата седмица, следващия месец или следващата година, те просто трябва да чуят.


Брюксел е идеално подходящ да изпълни тази роля, но в момента има само едно нещо, което вече имаме в изобилие от „Столицата на Европа"


ТИШИНА!

Станете почитател на Класа