Сандърс потъна точно когато посланието му беше най-уместно

Сандърс потъна точно когато посланието му беше най-уместно
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    10.04.2020
  • Сподели:

Сенаторът Бърни Сандърс, ляво-популисткият кандидат за номинацията за борба през ноември срещу президента Тръмп, спря кампанията си и вместо това ще се стреми да помогне на програмата на партията на предстоящата конвенция.


Подобно на великия стар херцог на Йорк, макар и с далеч повече от 10 000 мъже, той направи марш с армията си от млади и активисти със сини якички до върха на хълма, само за да ги свали отново надолу. На два пъти.


Когато през 2016 г. беше подлъган от партията си, наситена с олигарси, той хвърли тежестта си зад вече дискредитираната госпожа Клинтън. Не изпитвайки някаква благодарност; като подхранваше гнева си към него в продължение на четири дълги години, тя направи всичко възможно, за да го спре този път да не спечели.


Сега, още по-лошо, той е заложил своя ход на, още по-неизбираем кандидат от Хилари Клинтън: на сънения, куц кон Джо Байдън.


Байдън бе изборът на Демократическата партия (ДП) от самото начало, но първичните избори започнаха не само с три поразителни победи на Сандерс, над Джо Байдън, който бе победен също и от Том, Дик и Хари.


Тогава се случи нещо необяснимо. Може да са необходими други серии от течове от ДП, за да се докаже това, но Байдън, внезапно се върна на седлото, а кандидатите, които го бяха победили мощно, започнаха да се оттеглят и да го подкрепят. Единствено Елизабет Уорън, която все още се представя за левичар, остана още малко.


Каквото и да се случваше - фалшифициране, манипулации, потискане на избирателите или божествена намеса на ръководната ръка в ДП - Барак Обама, Байдън изведнъж премина от нула до герой, от губещ до победител. Още по-странно, колкото повече ставаше очевиден когнитивният упадък на Байдън, толкова повече той печелеше.


Демократите изглежда смятат, че ако т. нар. Мейнстрийм медии в Америка просто пренебрегва факта, че Байдън буквално вече не може да изрази цяло поне полу-съгласувано изречение, често забравя имената на най-близките си колеги, обърква жена си със сестра си, не знае в кой щат се намира или за кой пост се кандидатира, те могат да си позволят да го рискуват срещу лауреата- боец Доналд Тръмп. Спомнете си, че през 80-те години, плагиатството на реч на британския политик Нийл Кинок принуди Байдън да излезе от президентската надпревара.


Богатите и безмилостни поддръжници на Тръмп могат да си позволят и ще разгърнат свирепа ПР атака срещу Байдън, ще разкъсат Джо Байдън жив, крайник по крайник. Няма да е хубава гледка.


По ирония на съдбата „социалистическият" Сандърс се оттегли от надпреварата, когато капитализмът в Америка никога не е бил в по-лоша форма от 1930 г. насам. Десет милиона души в Америка са останали безработни, само тази седмица. До края на месеца в Америка може да има по-висок процент безработни, отколкото през Голямата депресия. Според проучване 40 процента от американците не могат да се справят със спешните помощи от 400 долара. И към 50 милиона американци нямат здравна осигуровка, чийто брой ще нараства в съчетание с равнището на безработица.


Здравната катастрофа, обхващаща САЩ, внезапно показа, че Империята няма дрехи. Стои гола и изложена. Никога не е имало по-плодородни условия ляв популист да се кандидатира за президент.


За да перифразирам великата американска страна и кънтри-звездата Кени Роджърс, който за жалост почина наскоро: "Избра хубаво време да ме изоставиш, о Бърни Сандерс ..."

Станете почитател на Класа