Когато Саудитска Арабия се запъне, може да видим нефт за 10 долара за барел

Когато Саудитска Арабия се запъне, може да видим нефт за 10 долара за барел
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    10.04.2020
  • Сподели:

Докато светът гледаше по друг начин на пандемията Covid-19, Саудитска Арабия използва отклонението, за да наводни пазара на петрол и да потопи главата на американската шистова индустрия. Сега ще я задържи там, докато потрепването не спре.


Всяка страна се нуждае от високо функциониращи енергийни пазари, за да гарантира своето оцеляване, както и за насърчаване на икономическата стабилност, което позволява органичен растеж на производителността. За съжаление от средата на февруари всички глобални финансови и енергийни пазари бяха разтърсени от безпрецедентна нестабилност.


От 1953 г. САЩ са нетен вносител на петрол. Като такива САЩ бяха подложени на глобални прекъсвания на доставките, причинени от геополитически и икономически събития в Близкия изток, които са извън неговия контрол.


Първата нефтена криза бе през 1973 г., когато Организацията на страните-износители на арабски петрол (OAPEC) обявява ембарго върху износа на петрол за САЩ, прекъсвайки веригата за доставки. В резултат на тежкия недостиг в Америка се появиха дълги опашки за закупуване на бензин. Цените скочиха с 400 процента от 3 долара за барел до 12 долара за барел.


Втората криза беше през 1979 г. Иранската революция беше обвинена за 4-процентния спад на световното нефтопроизводство между Иран и Саудитска Арабия, което доведе до недостиг на нефт в САЩ. Това отново предизвика прекъсване на веригата за доставки и цените достигнаха 39,50 долара за барел през следващата година.


Третата криза беше преди Голямата финансова криза, когато медиите вдигнаха шум за дълговете в еврозоната и раздора в Близкия изток. Инвестиционните банкери от Уолстрийт използваха тези фактори, за да изкопаят суровия петрол Brent до рекордно висока цена на деня от $ 147.50 за барел. Суровият петрол от Западен Тексас (WTI) надхвърли 133 долара за барел. Когато кризата удари, търсенето се срина, петролният балон се спука и цените паднаха под 40 долара за барел.


САЩ бяха решени да се защитят от тези геополитически сътресения и дивашката цена на петрола, които биха могли да изтласкат и без това слабата световна икономика обратно в интензивно лечение или, още по-лошо, в глобална икономическа депресия. В резултат на това САЩ през последното десетилетие проведоха агресивна политика за постигане на енергийна независимост, като значително увеличиха производството на шистов нефт, въглища и природен газ.

 

Проблемът с този бум на шисти беше изключителен ливъридж и огромен дълг, който трябваше да се създаде, за да се финансират тези шистови проекти. Моделите на инвестиционните банкери прогнозират, че при стабилно възстановяване бързо ще се наблюдават цени на петрола от 80 до 100 долара за барел. Нежеланите облигации, използващи ливъридж, бяха продадени, но когато проектите приключиха, доходността на много от обектите беше много по-ниска от очакваната, а цените на петрола поевтиняха под нивата на неработеща печалба, което доведе до модификации на заема, някои неизпълнени задължения и някои фалити.


Бързо напред към 2020 г., несъгласието между организациите на страните-износители на петрол плюс Русия (ОПЕК +) скоро ще разкрие уязвимостта на цените, присъща на шистовия бизнес в САЩ. Членовете на ОПЕК + не можаха да постигнат споразумение за съкращаване на производството, така че петролът потече, а цените паднаха под 20 долара за барел - рекорден еднодневен 30-процентов срив в цените на петрола.


Дори ако саудитците се съгласят на сделка с ОПЕК + за производствените ставки, тя ще има за цел да задържи цените на петрола в низините около 30, или по-ниски, в опит да експлодира шистовият балон в САЩ. Много инвеститори смятат, че Саудитска Арабия е чакала стратегическа възможност, като рецесията, преди да натисне цените по-ниско, да направи американските производители на шисти уязвими и да ги принуди да фалират.


Защо саудитците искат да направят това? Съобщава се, че САЩ са произвеждали рекордните стойности от 12,23 милиона барела петрол на ден през 2019 г. Това са милиарди долари, които осигуряват на Саудитска Арабия милиарди причини да фалира американския шистов бизнес. По-малкото конкуренция означава повече пари в саудитските джобове.


И тогава Covid-19 даде на саудитците рецесията, която чакаха.


Моят залог: цените на петрола ще остават в диапазона от 20 долара или по-ниски, докато американската промишленост за шистов петрол се разпадне. Може ли това да бъде следващата спасителна помощ от правителството за трилиона долара? Или това ще предизвика национализацията на американския бизнес с шисти?

Станете почитател на Класа