Тръмп: „Благодаря, Индия!“

Тръмп: „Благодаря, Индия!“
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    10.04.2020
  • Сподели:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали индийския премиер Нарендра Моди, след като правителството му отмени решението си да не изнася хидроксихлорохин HCQ, антималарийно лекарство, рекламирано като възможно лечение на коронавируса.


"Благодаря на Индия и индийския народ за решението за HCQ! Благодаря Ви, премиер Нарендра Моди за вашето силно лидерство в подпомагането не само на Индия, но и на човечеството в тази борба!" туитира Тръмп в сряда.


1.3 милиарда жители на Индия са принудени да стоят блокирани заради коронавируса и Ню Делхи реши да ограничи износа на хидроксихлорохин, позовавайки се на належащите вътрешни нужди. Не е ясно до каква степен критиките на Тръмп за този ход и предупрежденията, че Индия може да се сблъска с „отмъщение", допринесоха за промяната в сърцето на Моди.


Във вторник говорителят на външното министерство Анураг Сривастава обяви, че Индия ще лицензира както хидроксихлорохина, така и някои други лекарства "с оглед на хуманитарните аспекти на пандемията, не само за съседните страни, но и за някои нации, които са били особено засегнати."


Сега САЩ представляват над 400 000 от 1,47 милиона случаи на Covid-19 в световен мащаб - и над 13 000 от почти 87 000 смъртни случая в света.


В изявлението се отбелязва, че лекарствата ще се изнасят "в подходящи количества и в зависимост от нашите възможности", и предупреди срещу "всякакви спекулации в тази връзка или всякакви опити да се политизира въпросът".


Според някои оценки Индия произвежда около 70 процента от HCQ в света. Лекарството се използва от десетилетия за лечение на малария и лупус, но редица лекари казват, че са го използвали с голям успех и за лечение на Covid-19.


Въпреки че Тръмп промотира лекарството като лечението, променящо играта - и американският медицински регулатор FDA го одобри за употреба извън търговската марка - американските медии и лечебни заведения се отнасят скептично, настоявайки, че са необходими повече клинични изпитвания.

Станете почитател на Класа