През пандемията в зоопарк за първи път се чифтосаха две панди, заедно от 10 години

През пандемията в зоопарк за първи път се чифтосаха две панди, заедно от 10 години
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    10.04.2020
  • Сподели:

Две гигантски панди в зоопарка Ocean Park в Хонконг, Китай, понастоящем затворен заради пандемията на коронавирус, се чифтосаха за първи път, след като прекараха 10 години заедно, обяви паркът на своя уебсайт в понеделник.


„Откакто женската панда Инг Ин и мъжката Льо Льо попаднаха там през 2007 г., и след опити за естествено чифтосване от 2010 г. до тази година не бяха постигнати резултати, въпреки дългото време на обучение", каза главният оперативен директор на зоопарка, Майкъл Боос.


Специалистите уточняват, че от края на март Инг Ин започнала да играе по-дълго във водата, докато Льо Льо маркирал територия с обонятелни знаци около местообитанието си и търсил районите, където женската е оставила своите. Подобно поведение е характерно за сезона на ухажване, който се случва всяка година между март и май.


"Успешният процес на естествено чифтосване е изключително вълнуващ за всички нас, тъй като шансът за бременност е по-голям, отколкото чрез изкуствено осеменяване", каза Боос.


Според специалистите в зоопарка гестационният период на гигантската панда, застрашен вид, варира от 72 до 324 дни, но евентуалната бременност може да бъде открита само чрез ултразвук около две седмици преди раждането. Така служителите в парка ще трябва да изчакат до края на юни, за да разберат дали Инг Ин е бременна и ще роди нови панди.

Станете почитател на Класа