Страните от ОПЕК + завършиха 10-часови преговори без общо петролно споразумение

Страните от ОПЕК + завършиха 10-часови преговори без общо петролно споразумение
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.04.2020
  • Сподели:

Повечето държави от ОПЕК + се съгласиха да намалят съвместно производството на петрол с 10 милиона барела на ден за периода май-юни, но споразумението изисква съгласието на Мексико, се казва в изявлението след разговорите.

Преговорите продължиха около 10 часа, съобщава ТАСС .

В комюникето се посочва, че „постигнатото споразумение зависи от съгласието на Мексико да приеме условията, посочени в приложението“.

Източници на РИА "Новини" съобщава, че дискусиите ще продължат в петък.

Министерството на енергетиката на Казахстан заяви, че "страните не могат да постигнат споразумение".

Според източник, в една от делегациите, Саудитска Арабия даде да се разбере, че няма да има ново споразумение за намаляване на производството на петрол, ако Мексико не се присъедини към него.

 

 

Мексиканският министър на енергетиката Росио Нале заяви, че страната е готова да намали производството със 100 хиляди барела на ден през следващите два месеца - от март 1.781 барела до 1.681 милиона барела на ден.

Министерството на енергетиката на Азербайджан съобщи, че Мексико не се съгласи на триетапна квота от "400-320-240 хиляди барела".

В случай на нова сделка с ОПЕК +, държавите от ОПЕК ще трябва да намалят производството с 6,085 милиона барела на ден през май-юни, а на ОПЕК с 3,915 милиона.

Азербайджан обясни, че ОПЕК + прие декларация за сътрудничество, но с условието Мексико да се съгласи с квотите си. През "юли-декември 2020 г. ОПЕК + се съгласи да намали ежедневното производство на нефт с 8 милиона барела, което е 18% от нивото от октомври 2018 г." От януари 2021 г. до април 2022 г. ОПЕК + „обещава да намали производството с 6 милиона барела, което е 14% от нивото от октомври 2018 г.“

В същото време намаление с 400 хил. барела на ден от нивото от октомври 2018 г. предполага, съдейки по материалите от предишната транзакция на ОПЕК +, спад в производството от 2.017 млн. на 1.617 млн. Тоест, Мексико не се съгласява да увеличи спад на производството си с 64 хил. барела.

Източник в една от големите делегации в Близкия изток заяви, че няма начин да се откажат от Мексико: „Ако искате да достигнете целта от 10 милиона барела, ще трябва да се биете за всяка от тях.“

Припомняме, че беше съобщено, че Мексико заплашва да се оттегли от ОПЕК +. В резултат на това тя "с гняв" напусна срещата, която продължи без нея. Според наличната информация, от Мексико очакват да намали производството на петрол с 400 хиляди барела на ден от нивото от октомври 2018 г.

 

 

Превод: Поглед.инфо  Източник: Взгляд.ру

Станете почитател на Класа