Борис Джонсън е в интензивното

Борис Джонсън е в интензивното
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.04.2020
  • Сподели:

Борис Джонсън е приет в болничното интензивно отделение за лечение на коронавируса, след като състоянието му се влоши, съобщиха от кабинета му. Това се случва около 24 часа, след като бе приет в болницата "Сейнт Томас" в Лондон в неделя вечер, тъй като неговите вирусни симптоми не се подобриха и той се разболя по-сериозно в понеделник следобед.

В неделя от кабинета му съобщиха, че приемът не е спешна намеса, а е "предпазна мярка" за провеждане на още тестове, след като симптомите му остават постоянни. 

„През този следобед състоянието на премиера се влоши и по съвет на медицинския му екип той е преместен в отделението за интензивно лечение в болницата“, се казва в съобщението в понеделник. Външният министър Доминик Рааб ще замества Джонсън като "ръководител на страната", „където е необходимо“.

Лидерът на опозиционната партия на лейбъристите Кер Стармър написа в Twitter, че това е "ужасно тъжна новина". "Цялата държава мисли за премиера и семейството му в този невероятно труден момент“, пише той.

Джонсън е в съзнание, съобщава Guardian. Като предпазна мярка той е бил преведен в отделението за интензивно лечение, ако трябва да бъде свързан с респираторен апарат.  В 17:00 следобед Рааб каза на ежедневната пресконференция за коронавируса, че премиерът е "в добро настроение" и ще продължи да ръководи правителството.

В британските медии не се спекулира за състоянието на премиера, но повечето коментари са, че почти сигурно той вече е или ще бъде поставен на апарат за изкуствено дишане. Това е абсолютно непредвидимо заболяване и няма един сигурен модел за развитието му, коментира Sky News. Според британски медии Джонсън е бил преместен в интензивното отделение около 19 часа местно време. По-рано през деня той все още дистанционно се е срещал с министри и е управлявал правителството, но нещо се е случило в следобедните часове и лекарите са препоръчали като предпазна мярка той да бъде преместен в интезнивното отделение, предава BBC.

Те (лекарите) трябва да бъдат съвсем ясни сега, напълно прозрачни за случващото се“, заяви Соня Пърнел, биограф на Джонсън, пред BBC.

Влошаването на болестта на премиера се случва в критичен момент за Великобритания, като учените прогнозират, че страната ще претърпи пика на избухването на коронавирус в следващите седем до десет дни.
Бившият лидер на консерваторите Иън Дънкън Смит изрази шока си от влошаването на състоянието на премиера.
"Шокиран съм като всеки друг - той е приятел", заяви Дънкан Смит пред BBC. „Изпитвам дълбока тъга, че се стигна до тук".

Няколко часа преди новините от кабинета си  Джонсън се изрази оптимистично в Twitter. „В добро настроение съм и поддържам връзка с моя екип, докато работим заедно за борба срещу вируса и запазваме всички в безопасност“, написа той. По съвет на лекарите му се извършвали рутинни прегледи. Говорителят му обаче не пожела да каже какви са те.

Репортери обаче повдигнаха въпроса колко сериозно е болен Джонсън, след като Рааб разкри, че двамата не са говорили от събота. Говорителят на премиера отказа да каже дали Джонсън е бил тестван за пневмония или какви са резултатите от каквито и да е тестове.

Личните здравословни проблеми на Борис Джонсън засилват усещането за обърканост в реакцията на британските власти спрямо епидемията, отбелязва агенция Bloomberg. За разлика от други страни Великобритания не прави масово тестване за короновирус, чрез което да събере надеждни данни за заразата, а вместо това препоръчва на всеки, който има кашлица и температура, да се самоизолира вкъщи.

55-годишният Джонсън се почувства неразположен на 26 март и си направи тест за вируса, който потвърди, че има заболяване. На следващия ден той обяви, че е в изолация и оттогава не може да се отърси от симптомите - включително висока температура.

Годеницата на Джонсън Кари Симондс, която е бременна, също се самоизолира със симптоми на вируса през последната седмица.

За последно Джонсън бе видян на публично място да ръкопляска на медицинските служители и други ключови служители от своя апартамент на "Даунинг Стрийт" в четвъртък.

Джонсън нареди национална блокада на 23 март и е затворен в апартамента си на "Даунинг стрийт", в съответствие с указанията на собственото му правителство. Правителствени служители му носят документи и храна и ги оставят пред вратата му.

Правителството постави Великобритания под повсеместна блокада, като затвори заведения, ресторанти и почти всички магазини, като в същото време нареди на хората да си останат у дома, ако не е наложително да излизат. Първоначално Великобритания възприе предпазлив подход към пандемията, но премиерът Борис Джонсън промени позицията си и наложи строги мерки за социално дистанциране, след като модел на Фъргюсън показа, че четвърт милион души в страната може да умрат.

Оттогава реакцията е затруднена от липса на обдишватели и неспособност за извършване на масови тестове, за да се определи дали хората, особено здравните работници, са изградили имунитет.

По-рано в неделя британската кралица Елизабет II призова британците да приемат същата дисциплина и решителност, която Великобритания е показала по време на Втората световна война, тъй като се опитва да утеши обществото по време на борбата с коронавируса.

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа